Μειώνεται η αποδοχή και η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα μέτρα σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μία μείωση της αποδοχής και της εμπιστοσύνης του πληθυσμού απέναντι στα μέτρα που λαμβάνονται στην Αυστρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βιέννη.
Σύμφωνα με αυτά, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πολίτες στην Αυστρία έχουν χάσει τη γενική εικόνα ως προς τους ισχύοντες κανονισμούς για τα μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ, ειδικά οι νέοι, εμφανίζονται στη δημοσκόπηση να αισθάνονται ιδιαίτερα περιορισμένοι στις ελευθερίες τους.
Το γνωστό Ινστιτούτο Ερευνών Γνώμης SORA πραγματοποίησε την αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, έχοντας προβεί σε ανάλογη έρευνα τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο πέρυσι.
Ενώ, κατά την περυσινή έρευνα, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 35%, "δεν αποδέχονταν ή δεν αποδέχονταν καθόλου" τη θέση ότι "τα μέτρα κατά του κορονοϊού ήταν επιστημονικά καλά τεκμηριωμένα", το αντίστοιχο ποσοστό στην φετινή έρευνα ήταν ήδη αυξημένο στο 46%.
Επιπλέον, ενώ τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, ένα ποσοστό 60% υιοθετούσε τις απαγορεύσεις εξόδου, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πλέον μόνον 53%.
Όπως ανέφερε η Γιανίνε Χάιντς, η υπεύθυνη της δημοσκόπησης, κατά τη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται τώρα σε ποσοστό 44% να έχουν χάσει τη γενική εικόνα ως προς τους ισχύοντες κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον, η επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης της διαχείρισης της κρίσης από την ίδια, δεν "φθάνει" σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και μάλιστα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 45 ετών, η πλειονότητα δεν έχει πλέον καμία γενική εικόνα της κατάστασης.
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου, η προθυμία εμβολιασμού του πληθυσμού έχει αυξηθεί, και έξι στους δέκα ερωτηθέντες "θέλουν πολύ να εμβολιαστούν", ή "είναι αρκετά σίγουροι ότι θα εμβολιαστούν".
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την έρευνα, η αίσθηση της ελευθερίας του πληθυσμού έχει μειωθεί, αλλά η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία έχει σταθεροποιηθεί ξανά, και περίπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αισθάνονται "ελεύθεροι ή μάλλον ελεύθεροι", ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το 2019 στο 74%.
Το 2020, ένα 54 % θεωρούσε τη δημοκρατία "μάλλον ελεύθερη", ενώ το 2019, προφανώς λόγω της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής --με πρωταγωνιστή τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων--, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 41%.
Την "αρκετά δραματική" μείωση της εμπιστοσύνης του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, διαπίστωνε και έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που είχε δημοσιοποιηθεί την 1η Μαρτίου.
Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το 58% των ερωτηθέντων εμπιστεύονταν την κυβέρνηση και τον Ιανουάριο 2021 το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν ακόμη στο 57%, στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μόνον 40%, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της περισσότεροι από τους μισούς Αυστριακούς (52%) πιστεύουν ότι η αυστριακή κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της CoV.
Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Ντίτερ Σάριτσερ, ο επικεφαλής της έρευνας --παρόμοια της οποίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τέσσερις φορές από το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από έναν χρόνο-- μετά τη μεγάλη διάρκεια του lockdown, οι άνθρωποι αναζητούν προοπτικές, και, γενικά, η διάθεση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από τα Χριστούγεννα.
Τώρα, μόνο το 59% βλέπουν το μέλλον τους θετικά, τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73%, τον Νοέμβριο βρισκόταν ακόμη στο 68%, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η πανδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία έχει αυξηθεί.
Από το 34% που ήταν τον Απρίλιο του 2020, το ποσοστό είχε αυξηθεί σε 63% τον Νοέμβριο, και σε 81% στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, γεγονός που, σύμφωνα με τον Ντίτερ Σάριτσερ, δείχνει ότι πολλοί μόνον τώρα κατάλαβαν ότι η πανδημία δεν θα περάσει τόσο γρήγορα.
Και σε εκείνη την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, διαπιστώνονταν μία αυξημένη προθυμία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, με ένα ποσοστό 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν άμεσα, και δύο στους τρεις να πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να καταπολεμήσει με επιτυχία την πανδημία.