Θα αφορά και την παιδική πορνογραφία, απάντησε η Κομισιόν στην Σπυράκη
Νομοθετική πρόταση για την αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και της παιδικής πορνογραφίας, αναμένεται να καταθέσει, εντός του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη σχετική αναφορά κάνει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για το ζήτημα και συγκεκριμένα για τη λειτουργία «ανώνυμου ιστότοπου συνομιλίας», μέσω του οποίου «διαμοιράζονται παράνομα φωτογραφίες και πορνογραφικό υλικό γυναικών και ανήλικων κοριτσιών και της επάρκειας της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην απάντησή της, η αρμόδια επίτροπος, αναφερόμενη στην ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημειώνει ότι «η οδηγία 2011/93/ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την κατάργηση ιστοτόπων που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία και φιλοξενούνται στο έδαφός τους, καθώς και να προσπαθούν να εξασφαλίζουν την κατάργηση τέτοιου είδους σελίδων που φιλοξενούνται εκτός του εδάφους τους, με μέτρα, όπως ο αποκλεισμός της πρόσβασης».
Προσθέτει, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη για να αξιολογήσει κατά πόσον το πλαίσιο που θεσπίζεται με την οδηγία είναι κατάλληλο για τον επιδιωκόμενο σκοπό και, εντός του έτους, θα προτείνει μακροπρόθεσμη νομοθετική λύση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, η κ. Γιόχανσον επισημαίνει ότι «η πρόταση νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες αποσκοπεί στη βελτίωση αυτής της κατάστασης με διάφορους τρόπους: προβλέπει οριζόντιες υποχρεώσεις για τους ενδιάμεσους παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εγκατεστημένοι εκτός της ΕΕ.
Οι εν λόγω πάροχοι θα πρέπει να υπακούουν στις εντολές των αρμόδιων αρχών για την ανάληψη δράσης κατά παράνομου περιεχομένου. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθείται ταχέως η αναφορά παράνομου περιεχομένου από χρήστες και αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου και θα πρέπει να διατίθενται ειδικοί μηχανισμοί καταγγελίας και προσφυγής».
Η κ. Σπυράκη, στην ανακοίνωσής της, εκφράζει την ικανοποίησή της «για την άμεση κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα, το οποίο με αυτήν την πρωτοβουλία της έλαβε ευρωπαϊκό πρόσημο», επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Στην Ελλάδα», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας μας από την Οδηγία». Ωστόσο, προστίθεται στην ανακοίνωση, «δεδομένου ότι πρόκειται για ιστότοπο που φιλοξενείται στις ΗΠΑ και, κατά συνέπεια, είναι αδύνατη η κατάργησή του στη χώρα μας, επιβλήθηκε ο απόλυτος αποκλεισμός της πρόσβασης στον ιστότοπο για κάθε χρήστη με ελληνική διεύθυνση ΙΡ», αλλά «όπως καταγγέλλεται, είναι ακόμη δυνατή η πρόσβαση με τη χρήση διεύθυνσης IP άλλου κράτους, γεγονός που καταδεικνύει την ανεπάρκεια του υφιστάμενου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και την ανάγκη άμεσης δράσης σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο για την οριστική λύση».