Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την έκδοσή του
Ένας πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που βαρύνεται με υποψίες περί «συνέργειας σε δολοφονίες», ηλικίας σήμερα 95 ετών, εκδόθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία, όπου η δικαιοσύνη θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου διώξεις σε βάρος του.
Ο Γερμανός Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, που αναχώρησε από το Τενεσί με ιατρικό αεροσκάφος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (κεντρικά) όπου αναμένεται να υποβληθεί σε ερωτήσεις από τους ερευνητές της αστυνομίας της Έσσης.
«Λάβαμε εντολή από τη γενική εισαγγελία του Τσέλε να ανακρίνουμε τον κ. Μπ. σχετικά με τις κατηγορίες περί συνέργειας σε δολοφονία», εξήγησε στο AFP ο Σεμπάστιαν Βολφ, ο εκπρόσωπος τύπου της εγκληματικής αστυνομίας της περιοχής.
Παρά την ηλικία του, ο Μπέργκερ έχει καλή υγεία και μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις των ερευνητών.
Εντούτοις, η εισαγγελία του Τσέλε, που έχει αναλάβει την υπόθεση, όμως που εγκατέλειψε, στα τέλη Δεκεμβρίου, την όλη διαδικασία σε βάρος του ελλείψει επαρκών αποδείξεων, παραμένει απαισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας δίκης: δεν θα υπάρξει «πιθανόν» νέα έρευνα εκτός αν ο Μπέργκερ «προχωρήσει σε λεπτομερή ομολογία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός εισαγγελέας Μπερντ Κολκμάιερ.
Ο Μπέργκερ μετακόμισε στο Τενεσί το 1959 και έζησε εκεί για πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παρελθόν του.
Όταν έγγραφα της ναζιστικής περιόδου, όπου αναφερόταν το όνομά του, ανακαλύφθηκαν το 1950 σε ένα πλοίο, που είχε ναυαγήσει στη Βαλτική, τότε οι ερευνητές άρχισαν να τον αναζητούν.
Θεωρείται ύποπτος, από την αμερικανική δικαιοσύνη, για συνέργεια στον θάνατο κρατουμένων, όταν ήταν φρουρός, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 1945 στο στρατόπεδο Nόιενγκαμε, νοτιοανατολικά του Αμβούργου και σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Μέπεν, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης τον Μάρτιο του 1945.
Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την έκδοσή του στη Γερμανία διότι «υπηρέτησε εθελουσίως ως ένοπλος φρουρός σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έλαβαν χώρα διώξεις».
Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στις ΗΠΑ, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα φρουρός στο στρατόπεδο, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε για κακοποίηση των κρατουμένων ή θανάτους μεταξύ τους. Τόνισε ότι απλά υπάκουγε σε εντολές.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν ποτέ καταφύγιο σε αυτουργούς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εγκληματίες πολέμου», δήλωσε, σε ένα δελτίο τύπου, ο διευθυντής της αμερικανικής τελωνειακής αστυνομίας Τάε Τζόνσον.
Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1979 ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αναζήτηση και έκδοση πρώην ναζιστών που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Έκτοτε, 68 άνθρωποι έχουν απελαθεί σε αυτό το πλαίσιο όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.