«Ας αφήσουμε τη Γερουσία να κάνει τη δουλειά της», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν
Όλος ο κόσμος μιλάει για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Όλος; Όχι! Δύο άνδρες παραμένουν, για πολύ διαφορετικούς λόγους, σιωπηλοί: ο ίδιος ο Τραμπ και ο διάδοχός του στην προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν.
Το ιστορικό «ραντεβού», που ενδέχεται να καθορίσει το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, είναι, από κάθε πλευρά, πρωτόγνωρο: κανένας πρόεδρος δεν υπήρξε ποτέ μάρτυρας της δίκης του προκατόχου του ενώπιον του Κογκρέσου.
Για τον Μπάιντεν, το μήνυμα είναι σαφές: τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, θέλει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 465.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, καθώς και στις οικονομικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες. Η δίκη «είναι προφανώς μια τεράστια ιστορία για τη χώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως ο πρόεδρος επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας των Αμερικανών και στην πανδημία», επέμεινε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε η διαδικασία στη Γερουσία.
Ο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει την εικόνα ενός ηγέτη που δεν έχει χρόνο για χάσιμο με τις σχολαστικές λεπτολογίες των δικηγόρων ή με το θέμα της συνταγματικότητας της διαδικασίας.
Η δίκη μπορεί να ξεκινούσε στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) στο Κογκρέσο, όμως ο Λευκός Οίκος σχεδόν την ίδια ώρα φιλοξενούσε μια σύσκεψη για το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας. Συμμετείχαν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως οι Τζέιμι Ντίμον (JPMorganChase), Νταγκ ΜακΜίλον (Walmart), Σόνια Σίνγκαλ (Gap), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ ονομαστικά στον προκάτοχό του και απαντά όσο πιο αόριστα γίνεται στις ερωτήσεις που τον αφορούν. Όταν ρωτήθηκε την Δευτέρα, απέφυγε να μιλήσει για τη δίκη και για την ουσία της υπόθεσης: «Ας αφήσουμε τη Γερουσία να κάνει τη δουλειά της», σχολίασε.
Ο Τραμπ μετρά τους υποστηρικτές του
Εξίσου «διακριτικός» είναι και ο Τραμπ, ο οποίος παραμένει στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από την Ουάσινγκτον, στις 20 Ιανουαρίου. Φυσικά, στερήθηκε λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του το αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του με τους Αμερικανούς, τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Θα μπορούσε βέβαια να επιλέξει άλλους διαύλους επικοινωνίας, όπως τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα, όπως αυτά που είχε αναρτήσει προς το τέλος της προεδρίας του. Όμως σιωπά και αφήνει τους δικηγόρους του να μιλούν για λογαριασμό του. Άλλωστε, δεδομένου ότι φαίνεται βέβαιη η απαλλαγή του, είναι προτιμότερο να μην ταράξει τα νερά με μια άκαιρη παρέμβαση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, που επικαλείται ορισμένους συμβούλους του, έχει πλέον κατανοήσει τα πλεονεκτήματα του να μιλάει λιγότερο. «Καταλαβαίνει ότι το λιγότερο είναι περισσότερο», συνόψισε ένας από αυτούς.
Παρακολουθώντας τη διαδικασία από το κλαμπ του στη Φλόριντα, με θέα τον ωκεανό, θα μπορέσει να μετρήσει μέχρι ποιου σημείου μπορεί να ελέγξει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ποιες είναι οι τάσεις του: εκείνους που επιθυμούν σφόδρα την «επιστροφή» του Τραμπ το 2024, εκείνους που θέλουν να κλείσουν οριστικά αυτό το κεφάλαιο και όσους (πολλούς, αλλά πιο διακριτικούς) θα ήθελαν μια αλλαγή αλλά δεν μιλούν σε αυτό το στάδιο, για να μη δυσαρεστήσουν την εκλογική βάση τους.
Στον Λευκό Οίκο, μολονότι τα σχόλια είναι λιγοστά, κανείς δεν αμφιβάλει ότι όλη η ομάδα του Μπάιντεν θα παρακολουθεί προσεκτικά, τις επόμενες δέκα ημέρες, τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η δίκη στην κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του δικτύου CBD και του ινστιτούτου YouGov που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ώρες προτού να ξεκινήσει η διαδικασία, το 56% θεωρεί ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει να κριθεί ένοχος για «υποκίνηση σε στάση», για την πολύνεκρη επίθεση στο Καπιτώλιο.