H πολιτεία έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608
Η Βιρτζίνια είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη νότια Πολιτεία των ΗΠΑ που θα καταργήσει τη θανατική ποινή, μετά την υπερψήφιση σήμερα της πολιτειακής Βουλής για τον τερματισμό του μέτρου αυτού, σε μια σημαντική ένδειξη της εξασθένισης της υποστήριξης για την εσχάτη των ποινών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Βουλή της Πολιτείας, υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, ψήφισε με 57 ψήφους υπέρ και 41 κατά για τον τερματισμό της πρακτικής. Η τοπική Γερουσία ενέκρινε το μέτρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε ότι θα επικυρώσει το ψήφισμα, μετατρέποντας το σε νόμο της Πολιτείας.
Η Βιρτζίνια έχει πραγματοποιήσει 1.390 εκτελέσεις από το 1608, τις περισσότερες στις ΗΠΑ και 68 περισσότερες από το Τέξας, την Πολιτεία με τις δεύτερες περισσότερες εκτελέσεις. Η Βιρτζίνια πραγματοποίησε την τελευταία εκτέλεση το 2017, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δύο άνδρες παραμένουν καταδικασμένοι σε θανατική ποινή στη Βιρτζίνια, συμπεριλαμβανομένου του Τόμας Πόρτερ, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονία αστυνομικού το 2005.
Η δημόσια υποστήριξη για τη θανατική ποινή έχει μειωθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, η υποστήριξη μειώθηκε από 80% το 1990 σε 55% το 2020.
Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνος, επανέφερε την εκτέλεση θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17χρονη παύση, εκτελώντας 13 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Αυτό ακολούθησε έξι δεκαετίες, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτέλεσε περισσότερους ανθρώπους από όλες τις 50 πολιτειακές κυβερνήσεις μαζί.
Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα όντας ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέλη του Κογκρέσου του ζητούν να υποστηρίξει νομοσχέδια που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή.
Οι περισσότερες χώρες έχουν καταργήσει την καταδίκη σε θάνατο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από καιρό ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, προτρέποντας στην κατάργηση της ποινής παγκοσμίως.