Αποτελεσματικότητα 76% μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19, το τρίτο που εγκρίθηκε στη Γαλλία, δεν συστήνεται για τους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδομένα θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες, Στο μεταξύ, εμείς συστήνουμε τη χρήση του στους κάτω των 65 ετών», δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
«Αυτή η γνωμοδότηση θα επανεξεταστεί υπό το φως των συμπληρωματικών κλινικών δεδομένων, τα οποία αναμένουμε προσεχώς», υπογράμμισε η ίδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, στον βαθμό που το εμβόλιο αυτό είναι «πολύ εύκολο να το χειριστεί κανείς, πολύ συγκρίσιμο με εκείνο της γρίπης στη χρήση του», η HAS συστήνει ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί «από φαρμακοποιούς και μαίες, εκτός των νοσηλευτών και γιατρών», συνέχισε η λε Γκουλουντέκ.
Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να φυλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλασικά ψυγεία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο ήδη διαθέσιμα εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου για το πρώτο και -20 βαθμούς Κελσίου για το δεύτερο).
Η γνωμοδότηση της HAS πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό γίνει, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η Γαλλία θα ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών που δεν συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πιο ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.
Οι γνωμοδοτήσεις τους δεν σημαίνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στους πιο ηλικιωμένους, αλλά ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτήν την αποτελεσματικότητα βάσει των τωρινών δεδομένων.
Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί στη Γαλλία σε «δύο συγκεκριμένους πληθυσμούς», σύμφωνα με την πρόεδρο της HAS. «Πρώτα, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και των κοινωνικό-ιατρικών υπηρεσιών, όποιος κι αν είναι ο τόπος άσκησης του επαγγέλματός τους… κυρίως διότι έχουμε ανάγκη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι», εξήγησε η Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ.
«Κατά δεύτερον, στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών, αρχής γενομένης από εκείνους που παρουσιάζουν συννοσηρότητες», συμπλήρωσε.
«Ελπίζουμε σε περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις (αυτού του εμβολίου) εντός των επόμενων 3 μηνών, κάτι που θα βοηθήσει να εμβολιάσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους».
Αποτελεσματικό κατά 76% μετά την πρώτη δόση
Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca είναι κατά 76% αποτελεσματικό για τις συμπτωματικές μολύνσεις για διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η αποτελεσματικότητά του βελτιώνεται όταν χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ανεξάρτητους επιστήμονες.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση να παρατείνει το διάστημα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι την δεύτερη στις 12 εβδομάδες.
Η Βρετανία αποφάσισε να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, παρέχοντάς τους έστω και μερική προστασία, παρατείνοντας το διάστημα από τη χορήγηση της μίας δόσης μέχρι την άλλη. Η AstraZeneca χαιρέτισε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι η «ευελιξία» είναι η καλύτερη στρατηγική για το εμβόλιο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας προέρχονται από κλινικές μελέτες που έγιναν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτά, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εξασφαλίζεται κάποια προστασία ενώ η ανοσοαπόκριση ενισχύεται αν είναι μεγαλύτερο το μεσοδιάστημα μέχρι τη δεύτερη δόση. Στις μελέτες συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, από την 22η μέχρι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση ήταν 76%» και η ανάλυση υποδηλώνει ότι «η προστασία δεν μειώνεται κατά αυτήν την αρχική, τρίμηνη περίοδο», ανέφερε το Πανεπιστήμιο.
Με βάση τη μελέτη αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 82,4% αν καθυστερούσε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για 12 ή περισσότερες εβδομάδες. Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε σε διάστημα μικρότερο των 6 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε το 54,9%.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό