Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί στον επικριτή του Κρεμλίνου ποινή φυλάκισης 3,5 ετών
Το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας αποφάσισε να στείλει τον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.
Η ποινή φυλάκισης σε 3,5 χρόνια με αναστολή που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.
Ωστόσο ο Ναβάλνι θα παραμείνει στην φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ .
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκλεισθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ ο ιστότοπος OVD-info ανακοίνωσε ότι σήμερα συνελήφθησαν έξω και πέριξ του δικαστηρίου περισσότερα από 300 άτομα.
Η υπόθεση Yves Rocher περί «απάτης»
Η υπόθεση Yves Rocher, περί «απάτης», για την οποία κατηγορούνται ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του, Όλεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher) Μπρούνο Λεπρού. Με βάση την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη εταιρεία, επιβάλλοντας τους την δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.
Στο δικαστήριο που έγινε το 2014 οι εκπρόσωποι της Yves Rocher Vostok υποστήριξαν τους αδερφούς Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο είχε τηρηθεί στο ακέραιο και η εταιρεία δεν υπέστη καμία ζημία. Ο Λεπρού που είχε προσφύγει κατά των Ναβάλνι, δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο και εν συνεχεία απολύθηκε από την Yves Rocher.
Παρόλα αυτά δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και περίοδο παραγραφής τα 5 χρόνια, η οποία όμως το 2017 παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Έτσι η περίοδος παραγραφής έληξε στις 29 Δεκεμβρίου. Για τον αδερφό του Όλεγκ αποφασίσθηκε να εκτίσει κανονικά την ποινή που του επιβλήθηκε.
Τον Οκτώβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη για την υπόθεση Yves Rocher είχε πολιτική σκοπιμότητα, ήταν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη και υποχρέωνε την Ρωσία να καταβάλλει στους αδελφούς Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 76.000 ευρώ και 460.000 ρουβλίων.
Το 2019 το ΕΔΑΔ έλαβε μία ακόμη απόφαση μετά από προσφυγή του Ναβάλνι, θεωρώντας μη σύννομο τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών το 2014.
Ο Ναβάλνι χαρακτήρισε τον Πούτιν ως υπαλληλίσκο
Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάνι μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο, το οποίο εξέταζε την μετατροπή της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση Yves Rocher σε κανονική ποινή, κατηγόρησε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του όπως και της ποινική του δίωξης.
«Αποδείχθηκε ότι για να υπερισχύσει του πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, χρειάζεται απλώς να τον σκοτώσει με χημικό όπλο», είπε ο Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν ως έναν υπαλληλίσκο, τον οποίο τυχαία τοποθέτησαν στο προεδρικό θώκο, ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ, και αυτή είναι η μοναδική του μέθοδος, να προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους».
Ο εισαγγελέας και ο δικαστής διέκοψαν αρκετές φορές τον Ναβάλνι, λέγοντας του ότι τα όσα λέει δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία δικάζεται και πως δεν βρίσκεται σε συγκέντρωση. Ωστόσο παρά τις παραινέσεις των δικαστών ο Ναβάλνι κατήγγειλε τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, που υπήρξαν οι μεγαλύτερες της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.
«Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δίκη είναι να τρομάξεις έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Κάποιος φυλακίζεται για να τρομάξουν εκατομμύρια». «Δεν θα μπορέσεις να φυλακίσεις ολόκληρη τη χώρα!», έλεγε αναφερόμενος στον Πούτιν για τον οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν θα περάσει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων».
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ναβάλνι σε βίντεο που είχε αναρτήσει, παρουσίαζε την τηλεφωνική συνομιλία με έναν πράκτορα της FSB τον οποίο όπως ισχυρίσθηκε είχε παγιδεύσει υποδυόμενος κάποιον ανώτερο του, με αποτέλεσμα ο πράκτορας να αποκαλύψει ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα εσώρουχά του, που είχαν κλέψει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψη τους στη Σιβηρία.