Ο ρυθμός μόλυνσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά
Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα τον χαμηλότερο αριθμό ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εδώ και επτά μήνες, ένα χρόνο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου περιστατικού Covid-19 στη χώρα.
Πριν από ένα χρόνο, φοιτητής από το νότιο κρατίδιο της Κεράλα βρέθηκε θετικός στην COVID-19, επιστρέφοντας στην Ινδία από την Ουχάν της Κίνας, το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας.
Προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του ιού, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επέβαλε πανεθνικό lockdown στον πληθυσμό του 1,3 δισεκατ. κατοίκων στα τέλη Μαρτίου.
Το lockdown, στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύθηκαν οι εγχώριες μετακινήσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό και έκλεισαν εργοστάσια, σχολεία, γραφεία και μη απαραίτητα καταστήματα, γονάτισε την οικονομία της Ινδία, που αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 7,7% για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου.
Η κυβέρνηση άρχισε τη χαλάρωση του lockdown τον Ιούνιο.
Η Ινδία κατέγραφε λιγότερα κρούσματα έως τον Απρίλιο του 2020 αλλά από τον Μάιο και ύστερα ο αριθμός των περιστατικών άρχισε να αυξάνεται και έφθασε στο αποκορύφωμά του στα μέσα Σεπτεμβρίου, κοντά στα 100.000 ημερήσια κρούσματα.
Ο ρυθμός μόλυνσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τον Σεπτέμβριο και σήμερα ανακοινώθηκαν 13.083 νέα κρούσματα, ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς που έχουν καταγραφεί και μικρότερος από τα 20.000 και πλέον περιστατικά κάθε μέρα στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας.
Η 14έχει περίπου 170.000 ενεργά περιστατικά COVID-19, ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούνιο του 2020. Η χώρα έχει ανακοινώσει 10,7 εκατ. μολύνσεις και 154.147 θανάτους --ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο ποσοστά θνητότητας, το οποίο εν μέρει αποδίδεται στη σχετικά νεαρή ηλικία των κατοίκων της.
Η χώρα έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και -με το πιθανώς πραγματικό ποσοστό μολύνσεων να είναι ακόμα υψηλότερο- εκτιμάται, σύμφωνα με μελέτη, ότι κάποιες περιοχές της Ινδίας έχουν ήδη επιτύχει ανοσία της αγέλης.
Η Ινδία ξεκίνησε το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού της στις 16 Ιανουαρίου με τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας, ενώ στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 300 εκατ. άνθρωποι έως τον Ιούλιο-Αύγουστο. Στις δύο πρώτες εβδομάδες της εμβολιαστικής εκστρατείας, η πολυπληθέστερη μετά την Κίνα χώρα στον κόσμο έχει εμβολιάσει περίπου 3,5 εκατ. υγειονομικούς.