Οι Εκλέκτορες σε Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν ψήφισαν για Πρόεδρο τον Μπάιντεν

Οι Εκλέκτορες σε Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν ψήφισαν για Πρόεδρο τον Μπάιντεν

Τα δικαστήρια απέρριψαν τις απέλπιδες νομικές ενέργειες του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα

Οι Μεγάλοι Εκλέκτορες σε τρεις από τις Πολιτείες στις οποίες ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, ψήφισαν σήμερα ως νέο Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για τους 20 εκλέκτορες της Πενσυλβάνια, τους 10 του Ουισκόνσιν και τους 6 της Νεβάδα. Στην Πενδυλβάνια πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία, η Νάνσι Πάτον Μιλς, δήλωσε αυτή είναι "μια σπουδαία μέτρα για τη δημοκρατία". Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στην Πενσιλβάνια με διαφορά περίπου 81.000 ψήφων. Η εκστρατεία Τραμπ κινήθηκε νομικά κατά των αποτελεσμάτων, επιδιώκοντας ανατροπή τους με ισχυρισμούς για εκτεταμμένες παρατυπίες. Πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν αυτές τις προσφυγές.

Στη Νεβάδα, όπου επίσης η νίκη του Μπαίντεν είχε αμφισβητηθεί από μια από τις πολυάριθμες ανεπιτυχείς προσφυγές του στρατοπέδου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απεγνωσμένη προσπάθεια του τελευταίου να ανατρέψει την εκλογική του ήττα, ένας δικαστής απέρριψε την αγωγή του επιτελείου για την επανεκλογή Τραμπ, αποφαίνοντας ότι η νομική του του ομάδα δεν στήριξε με αποδείξεις τους ισχυρισμούς της για νοθεία και για επιλήψιμες ενέργειες.

Η συνεδρίαση των Μεγάλων Εκλεκτόρων στις Πολιτείες των ΗΠΑ που γίνεται σήμερα για να ψηφίσουν και να ανακοινώσουν την νίκη του υποψηφίου των προεδρικών εκλογών που εξασφάλισε τους περισσότερους ψήφους ανά Πολιτεία είναι παραδοσιακά μια τυπική διαδικασία, αλλά φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιμονής του Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του και να αμφισβητεί, χωρίς καμία απόδειξη, την νομιμότητα των εκλογών.

Ο Μπάιντεν κέρδισε στις εκλογές 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Τραμπ, συγκεντρώνοντας αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.