Τι ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά την χθεσινή ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο για την λοίμωξη covid-19 και να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, και όπως είπε «αυτό δεν ξαφνιάζει τους παιδιάτρους, καθώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι Βρετανοί έχουν αντιδράσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών».
Ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας C. Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί πρώτοι στον κόσμο κατάφεραν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και εφήβων τους με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στη χώρα τους κατά 90%. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκίτη σε βρέφη κάτω των τριών μηνών, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις εγκύους. Πέτυχαν μόλις σε 8 εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Σταμάτησαν την ενδημική έξαρση του κοκίτη στη χώρα και το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση, έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στη δημόσια υγεία», τόνισε.