Κορονοϊός: Η Ουγγαρία ξεκινά κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Κορονοϊός: Η Ουγγαρία ξεκινά κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Περίπου 3.000 έως 5.000 Ούγγροι μπορεί να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εναντίον της Covid-19, ανέφερε σήμερα στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων, Μίκλος Κάσλερ.

Τα σχεδία της Ουγγαρίας να διενεργήσει δοκιμές και πιθανόν να παραγάγει το ρωσικό εμβόλιο, ένα χωρίς προηγούμενο βήμα για ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προστεθεί στις υπάρχουσες τριβές με τις Βρυξέλλες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), προτού προωθηθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη-μέλη, ανέφερε ο EMA.

Η Μόσχα άρχισε να χορηγεί από προχθές Σάββατο μέσω 70 κλινικών εμβόλια του Sputnik V εναντίον της COVID-19 προς τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, στον πρώτο μεγάλη κλίμακας εμβολιασμό στη Ρωσία εναντίον της ασθένειας, ανέφερε η ομάδα κρούσης της πόλης για τον κορονοϊό.

Ο Κάσλερ είπε, πως μια ουγγρική αντιπροσωπεία ιατρικών ειδικών έλαβε «λεπτομερή ενημέρωση» για το ρωσικό εμβόλιο στη Μόσχα και παρατήρησε «πως το εμβόλιο κατασκευάζεται με την τελευταία τεχνολογία και [σύμφωνα] με τα πρωτοκόλλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Η Ουγγαρία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα, πως η Ρωσία θα επέτρεπε σε Ούγγρους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία κατασκευής και τους εργαστηριακούς ελέγχους για το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19.

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει κάποια ποσότητα εμβολίων στη Βουδαπέστη ακόμη κι αυτόν τον μήνα. Η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει επίσης τουλάχιστον 12 εκατ. δόσεις εμβολίων από δυτικές φαρμακευτικές εταιρίες και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα και το Ισραήλ για πιθανές αποστολές εμβολίων.