Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο
Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία για το Brexit, αλλά εάν αυτή την εβδομάδα σημειωθεί καλή πρόοδος τότε οι συνομιλίες μπορεί να παραταθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.
Ενώ απομένουν μόλις τέσσερις εβδομάδες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει οριστικά από την τροχιά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές ζητούν εκατέρωθεν παραχωρήσεις στα θέματα της αλιείας, της κρατικής βοήθειας καθώς και στον μηχανισμό επίλυσης των όποιων μελλοντικών διαφορών.
«Πραγματικά ξεμένουμε από χρόνο, πρόκειται για μια κρίσιμη εβδομάδα, χρειαζόμαστε μια αποφασιστική εξέλιξη», δήλωσε ο Γιούστις στο Sky.
«Πράγματι πιστεύω ότι πάμε στην τελική εβδομάδα ή τις τελικές 10 ημέρες, φυσικά εάν σημειωθεί σημαντική πρόοδος αυτή την εβδομάδα και είμαστε σχεδόν εκεί, είναι πάντα δυνατόν να παραταθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. Από τις αρχές του 2021, η ΕΕ θα αντιμετωπίζει τη Βρετανία ως τρίτη χώρα.
Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ συνεχίστηκαν και χθες. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εβδομάδα για το Brexit.
«Ο Ντέβιντ Φροστ έχει ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις διότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η προοπτική της επίτευξης μιας συμφωνίας και όσο υπάρχει αυτή πρέπει να επιμένουμε με τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γιούστις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πιστεύουν ότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για να εξασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
«Το λέμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα και λέμε το ίδιο και τώρα. Νομίζω ίσως ότι η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά το λέει και η βρετανική πλευρά», δήλωσε ο Κόβενι στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE. «Ο χρόνος εξαντλείται».
Σε δηλώσεις του σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κόβενι είπε ότι η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αποφύγουν μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών ενώ γίνεται ξεκάθαρη η «αλήθεια του Brexit» και οι επακόλουθες δυσκολίες του. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.
«Η αλήθεια του Brexit αποκαλύπτεται τώρα με την έννοια των προκλήσεων που ενέχει», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Ulster. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο για να προχωρήσουν μπροστά σε αντίθεση με το να επικεντρώνονται στην απόδοση ευθυνών για το ποιος φταίει γι’ αυτό».
Σε ό,τι αφορά πάντως την αλιεία, η Βρετανία συνεχίζει να αντιδρά.
Ενώ η αλιεία από μόνη της συνεισέφερε μόλις το 0,03% του βρετανικού ΑΕΠ το 2019, είναι ακανθώδες ζήτημα καθώς πολλοί υποστηρικτές του Brexit το θεωρούν σύμβολο της ανακτηθείσας κυριαρχίας που αναμένεται να προσφέρει η αποχώρηση από την ΕΕ. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία των αλιευτικών προϊόντων, ο κλάδος αντιστοιχεί στο 0,1% του βρετανικού ΑΕΠ.
Η Βρετανία επιθυμεί την εφαρμογή του συστήματος καθορισμού δικαιωμάτων αλιείας με βάση τις ζώνες των αλιευμάτων (zonal attachment) προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα επιτρεπόμενο σύνολο αλιευμάτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου -- ένα βήμα που θα της προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ποσοστώσεις σε σχέση με το εάν η όποια διευθέτηση βασιζόταν στις προτάσεις της ΕΕ.
«Το μόνο που ζητάμε είναι…. να υπάρχουν ετήσιες διαπραγματεύσεις με βάση την επιστήμη και επίσης να υπάρχει ένα βήμα προς μια πιο δίκαιη και πιο επιστημονική μέθοδο διαμοιρασμού που ονομάζεται ‘zonal attachment’, το οποίο σε γενικές γραμμές αφορά το πού βρίσκονται τα ψάρια», δήλωσε ο Γιούστις στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
«Με βάση αυτή την ανάλυση, αυτή τη στιγμή έχουμε πρόσβαση περίπου στα μισά από τα ψάρια στα ύδατά μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα άδικο για τους ψαράδες μας, είμαστε αρκετά σαφείς ότι αυτό χρειάζεται να αλλάξει».
Ο Ιρλανδός υπουργός ΕΞωτερικών πάντως προειδοποίησε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στα αλιευτικά δικαιώματα μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες της Βρετανίας και της ΕΕ να καταλήξουν σε ένα νέο εμπορικό σύμφωνο.