Αναμένεται ευρεία νίκη των υποστηρικτών του προέδρου Σίσι
Οι Αιγύπτιοι ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών, που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν υποστηρικτές του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Η πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή, ενώ η δεύτερη θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα εκείνου του μήνα.
Σχεδόν 63 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στην πρώτη φάση των εκλογών.
Οι υποψήφιοι, που είτε συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια κόμματος είτε έχουν κατέβει ως ανεξάρτητοι, ξεπερνούν τις 4.500. Οι περισσότεροι θεωρούνται υποστηρικτές του Σίσι, ο οποίος κυβερνά την Αίγυπτο από το 2014 μετά το πραξικόπημα εναντίον του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται με τον νέο εκλογικό νόμο, βάσει του οποίου το 50% των 568 εδρών διανέμεται βάσει προεπιλεγμένων καταλόγων, ένα σύστημα οι επικριτές του οποίου καταγγέλλουν ότι ωφελεί τους υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου.
Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται περισσότερους από δύο μήνες μετά τις εκλογές για τη Γερουσία, ένα συμβουλευτικό σώμα, τις περισσότερες έδρες στην οποία κέρδισαν υποψήφιοι πιστοί στην κυβέρνηση.
Οι επικριτές καταγγέλλουν ότι το νέο κοινοβούλιο θα μοιάζει με το προηγούμενο, το οποίο στήριζε τις πολιτικές του Σίσι χωρίς την ύπαρξη αντιπολίτευσης.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια ευρεία καταστολή των αντιφρονούντων μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και εξελέγη στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα. Τόσο οι ισλαμιστές όσο και οι φιλελεύθεροι αντίπαλοί του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Σίσι.
Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που λαμβάνει ο Σίσι είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της χώρας και τη διεξαγωγή οικονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν επαινεθεί από πολλούς διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.
Αφού ο Σίσι εδραίωσε την εξουσία του, το ενδιαφέρον για την πολιτική στην Αίγυπτο έχει μειωθεί, με το ποσοστό των ψηφοφόρων που πηγαίνουν στις κάλπες να μειώνεται σταδιακά.