Κορονοϊός: Τι είναι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη που χορηγείται στον Τραμπ

Κορονοϊός: Τι είναι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη που χορηγείται στον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέφερε από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου

Για τη θεραπεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της θεραπείας για την Covid-19, αποκάλυψαν την Κυριακή οι γιατροί του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

«Απαντώντας στα παροδικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου … χορηγήσαμε θεραπεία με δεξαμεθαζόνη, την πρώτη δόση της οποίας έλαβε χθες», δήλωσε ο Dr. Brian Garibaldi στο ανακοινωθέν έξω από το νοσοκομείο, «το σχέδιό μας είναι να το συνεχίσουμε αυτό προς το παρόν».

Η δεξαμεθαζόνη λοιπόν είναι ένα κοινής χρήσης στεροειδές που χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε διάφορες παθήσεις, από οιδήματα και φλεγμονές των ματιών ως και αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και καρκίνους, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μυέλωμα.

Τον Ιούνιο, ομάδα βρετανών επιστημόνων βρήκε πως η δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία βαριά νοσούντων από Covid-19, μειώνοντας τον δείκτη θανάτου στο 1/3 σε όσους είναι διασωληνωμένοι ή λαμβάνουν πρόσθετο οξυγόνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δεν προτείνει ωστόσο τη χρήση της σε ασθενείς που βιώνουν ήπια συμπτώματα της νόσου.