Πράσινο φως από Κίνα
Το υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού της Sinovac Biotech, το CoronaVac, έλαβε έγκριση τον Ιούλιο για επείγουσα χρήση στο πλαίσιο ενός προγράμματος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει για το θέμα.
Ο China National Biotec Group (CNBG), μια μονάδα του κρατικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικού κολοσσού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), δήλωσε επίσης πως εξασφάλισε έγκριση για επείγουσα χρήση ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του κοροναϊού, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat την περασμένη Κυριακή.
Ο CNBG, που διαθέτει δύο υποψήφια εμβόλια στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δεν ανέφερε ποιο από τα εμβόλιά του έλαβε την έγκριση για επείγουσα χρήση.
Η Κίνα έχει αρχίσει να χορηγεί πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο και ένας υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα πως οι αρχές μπορεί να εξετάσουν μια ελαφρά διεύρυνση του προγράμματος επείγουσας χρήσης στην προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενα ξεσπάσματα στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Επισήμως, η Κίνα δεν έχει κοινοποιήσει πολλές λεπτομέρειες για το ποια υποψήφια εμβόλια έχουν δοθεί σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου βάσει του προγράμματος επείγουσας χρήσης ούτε πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.
Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν τον Ιούλιο, πριν από το πρόγραμμα επείγουσας χρήσης, πως οι υπάλληλοι σε κρατικές εταιρίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται να λάβουν ένα από τα δύο εμβόλια που αναπτύσσει ο CNBG, ενώ ο στρατός της Κίνας έχει εγκρίνει από την πλευρά του τη χρήση του υποψήφιου εμβολίου της CanSino Biologics.
Επτά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι σε στάδιο τελικών δοκιμών σε όλο τον κόσμο και τέσσερα από αυτά είναι από την Κίνα.
Αλλά κανένα εμβόλιο δεν έχει περάσει ακόμη το τελικό στάδιο δοκιμών που αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό -- όροι που συνήθως πρέπει να πληρούνται προκειμένου να λάβουν κανονιστική έγκριση για μαζική χρήση. Η ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, έχει σκοτώσει περισσότερους από 800.000 ανθρώπους παγκοσμίως.