Κινείται ανατολικά χωρίς να παραβιάσει τελικά το όριο της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου
Εξελίξεις υπήρξαν το απόγευμα της Τρίτης με το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο φθάνοντας στο δυτικό όριο της παράνομης NAVTEX, δηλαδή κοντά στον 28ο μεσημβρινό, άλλαξε ρότα, και κατευθύνθηκε αρχικά νότια και συνέχεια ανατολικά, όπου και συνεχίζει, δηλαδή δεν ξεπέρασε τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, όπωε μετέδωσε ο τ/σ ΣΚΑΪ.
Το τουρκικό σκάφος ακολουθεί ανατολική πορεία, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, έχει ποντισμένα τα καλώδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από τα επτά τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν και τα συνολικά 25 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχιε) που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή.
Την ίδια ώρα, το 100% του ελληνικού στόλου έχει κινητοποιηθεί, λαμβάνοντας θέσεις τόσο στο τόξο από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη, όσο και κοντά στο Oruc Reis, εκπέμποντας μηνύματα, ότι πρέπει να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι απάντησαν την Τρίτη, ότι βρίσκονται σε τουρκική ΑΟΖ και καλούν τα ελληνικά πλοία να αποχωρήσουν.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου και της τουρκικής αρμάδας. Αλλά και τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έψαχναν και την Τρίτη να βρουν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων και κυρίως των υποβρυχίων. Παράλληλα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον αέρα, με συνολικά 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.