Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η χώρα προστατεύει επαρκώς τις γυναίκες
Η Πολωνία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η οποία σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας παραβιάζει τα δικαιώματα των γονιών επιβάλλοντας στα σχολεία να διδάσκουν στα παιδιά για τα φύλα, δήλωσε χθες Σάββατο ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο.
Ο Ζιόμπρο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες εξήγησε ότι η Πολωνία έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια οι οποίες προστατεύουν επαρκώς τις γυναίκες.
Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία απόσυρσής της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα. «Περιέχει ιδεολογικά στοιχεία τα οποία θεωρούμε επιβλαβή», τόνισε ο Ζιόμπρο.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και ο εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ακολουθούν πιστά τις συστάσεις της καθολικής εκκλησίας και προωθούν μια συντηρητική κοινωνική ατζέντα.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που επανεξελέγη νωρίτερα τον Ιούλιο, καταφέρθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία εναντίον των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς της μια «ιδεολογία» πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό.
Το PiS εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία επικύρωσε το 2015 η προηγούμενη πιο κεντρώα κυβέρνηση τα Πολωνίας. Η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Σύμβαση αυτή δεν σέβεται το δικαίωμα στη θρησκεία και προωθεί τη διδασκαλία φιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών στα σχολεία.
Ο Ζιόμπρο ανήκει σε ένα μικρότερο δεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή στη Βαρσοβία και σε άλλες πολωνικές πόλεις για να διαδηλώσουν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
«Στόχος είναι να νομιμοποιηθεί η ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε η Μαργκαρίτα Λέμπαρτ μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στη Βαρσοβία. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το PiS είναι η κόλαση των γυναικών».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη σημείωσε ραγδαία αύξηση φέτος, κυρίως λόγω του lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκφράζει ανησυχία
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την πρόθεση της πολωνικής συντηρητικής εθνικιστικής κυβέρνησης να καταγγείλει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, απόφαση η οποία θα ισοδυναμούσε με «ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω» στην προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία.
«Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα ήταν πολύ λυπηρή και θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την προστασία των γυναικών από τη βία στην Ευρώπη», τονίζει στη γραπτή της δήλωση η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Η Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις των μελών της πολωνικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόθεση της Βαρσοβίας να αποχωρήσει από αυτήν τη συνθήκη που εγκρίθηκε το 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης (το οποίο συγκροτείται από 47 χώρες).
Αυτό το κείμενο, γνωστό ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που θεσπίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες με σκοπό την πρόληψη της έμφυλης βίας.
Η Πολωνία υπέγραψε το 2012 τη Σύμβαση όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ένας συνασπισμός κεντρώων κομμάτων και την είχε επικυρώσει τρία χρόνια αργότερα.
Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης Ζπίγκνιου Ζιόμπρο, είχε χαρακτηρίσει εκέινη την εποχή τη Σύμβαση ως «επινόηση, ένα φεμινιστικό δημιούργημα που στοχεύει να δικαιολογήσει την ομοφυλοφιλική ιδεολογία». Ο ίδιος τόνισε χθες πως προτίθεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα μία επίσημη πρόταση, ζητώντας από το Υπουργείο Οικογένειας να προετοιμάσει την καταγγελία της συνθήκης.
«Εάν υπάρχουν παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις σχετικά με τη Σύμβαση, είμαστε έτοιμοι να τις ξεκαθαρίσουμε μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», πρότεινε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την Παρασκευή, περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτής της επικείμενης αυτής απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης.