Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες σπίτια κάηκαν
Ουκρανοί πυροσβέστες συνέχιζαν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες, σε μια δασική πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, σε μια καταστροφή που ευνοήθηκε από τις ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες, με τις αρχές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη βελτίωση του καιρού.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ μετέβησαν το πρωί στην τοποθεσία Σμολιανινόβε, στην περιοχή Λουχάνσκ, περίπου 20 χλμ. από την πρώτη γραμμή του μετώπου με τους Ρώσους αυτονομιστές. Πεύκα συνέχισαν να σιγοκαίουν εκεί γύρω από δεκάδες καμένα σπίτια. «Πετάξαμε πάνω από το σημείο και δεν βλέπουμε επιπλέον εστίες πυρκαγιάς», δήλωσε ωστόσο ο Αβάκοφ. «Ο καιρός είναι καλός (για την κατάσβεση της πυρκαγιάς), γιατί σταμάτησαν οι ριπές ανέμου», είπε.
Ωστόσο, η ημερήσια θερμοκρασία εξακολουθεί να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου μετά από μέρες καύσωνα. Πάνω από 1.200 πυροσβέστες, διασώστες και μέλη της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν σήμερα για να πολεμήσουν «τρία βασικά μέτωπα» και να βοηθήσουν τους κατοίκους. Πυροσβεστικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν επίσης, παρά τους αρχικούς φόβους ότι οι αυτονομιστές ενδέχεται να τα καταρρίψουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίεβο ζήτησε ανακωχή στην περιοχή.
Ο αριθμός των πέντε νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω επειδή «υπάρχουν τραυματίες και άνθρωποι που δεν έχουν εντοπιστεί», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Τουλάχιστον εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, νοσηλεύονται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ηλικιωμένοι και παιδιά απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκούι Γκαϊντάι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η δασική πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα, έπληξε τη Σμολιανινόβε και τα περίχωρά της την Τρίτη. Πάνω από 140 σπίτια καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων 60 σε αυτήν την τοποθεσία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εικόνες του χωριού με πυκνό καπνό, κατοικίδια ζώα νεκρά και καμένους κήπους με μια έντονη οσμή καμένου.
Απελπισμένοι κάτοικοι, μερικοί με δάκρυα στα μάτια, καθάριζαν τα συντρίμμια. «Είμαι 70 ετών και δεν μου έμεινε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ, ένας χωρικός του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς. «Δεν έχω ξαναδεί τίποτε παρόμοιο στη ζωή μου», είπε ο Βασίλ, ναυαγοσώστης, ρίχνοντας νερό στις φλόγες στα θρυμματισμένα συντρίμμια ενός σπιτιού.
Ορισμένοι κάτοικοι πίστευαν ότι η προέλευση της πυρκαγιάς θα μπορούσε να είναι εμπρησμός για να συγκαλυφθεί η παράνομη υλοτομία σε αυτήν την περιοχή. «Όλοι πιστεύουν ότι είναι εμπρησμός», δήλωσε ο 37χρονος εργαζόμενος Ολεκσάντρε.
Κλιματική αλλαγή
Η αστυνομία ανέφερε ότι προτάσσει τρία σενάρια, ένα αυτό του «εμπρησμού», που ξεκίνησε «από αμέλεια» ή από «ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες». Η Ουκρανία πλήττεται επί αρκετές ημέρες από ένα κύμα καύσωνα, που επηρεάζει και το ανατολικό τμήμα, και μπορεί να διευκολύνει το ξέσπασμα των πυρκαγιών ή να καταστήσει πιο δύσκολο την κατάσβεσή τους.
Επιστημονικά μοντέλα προβλέπουν, ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε κύματα καύσωνα, καταιγίδες αλλά και σε συχνότερες πυρκαγιές από φυσικά αίτια. «Όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (όπως συνέβη στο Λουχάνσκ) αυτές είναι ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ανατόλι Προκοπένκο, υποδιευθυντής της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ακόμη και αν ήταν εμπρησμός, «ο καιρός ευνόησε την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς», πρόσθεσε.
Την άνοιξη, πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές έπληξαν περισσότερα από 66.000 εκτάρια στη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πρώην εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ (βόρεια Ουκρανία), σκηνή το 1986 της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία. Ουκρανοί επιστήμονες έχουν επιρρίψει την ευθύνη σε έναν ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό χειμώνα.