«Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση»
«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ με το βλέμμα στην Ελλάδα, απειλεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματά» της και θα δώσει «την απάντηση» εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα τουρκικά πλοία.
«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση», δηλώνει ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη που θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την SZ, περιέγραψε την Τουρκία ως «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «προσέφερε συνεργασία στην Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη». «Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Πρόεδρος Ερντογάν του πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο. Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό.
Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες. Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο και υποστηρίζει ότι «έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα», ενώ η 'Αγκυρα έχει, όπως λέει, καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη. «Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», συνεχίζει ο τούρκος υπουργός και επανέρχεται στο θέμα του Καστελόριζου: «Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων. Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγορεί ακόμη την Ελλάδα ότι «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. «Αυτά είναι ανοησίες. Οι Έλληνες διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες. Υποστηρίζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής. Κάτι άλλο είναι αποφασιστικής σημασίας: Πρόκειται για άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία παραποιώντας και διαρρέοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ για να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία; Αυτό είναι προδοσία. Ζητούμε εσωτερική έρευνα στο ΝΑΤΟ», προσθέτει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία και τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της σε τζαμί, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «και αυτό είναι ζήτημα δικής μας κυριαρχίας». «Οι Έλληνες ανακατεύονται και συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίνει εντολές. Δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φατίχ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, έγγραφα του ιδρύματος το τεκμηριώνουν», δηλώνει.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι τα σύνορα προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτά εξακολουθεί να ισχύει. «Δεν απορρίπτουμε κανέναν πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει προς άλλη χώρα. Η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορονοϊού. Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Απαιτείται συνεργασία. Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση», επισημαίνει.