Οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των συνόρων στα Ιμαλάια
Είκοσι είναι οι Ινδοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ινδικός στρατός.
Νωρίτερα σήμερα ο στρατός είχε ανακοινώσει πως τρεις Ινδοί - ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες - σκοτώθηκαν σε μια «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα στις πρώτες απώλειες έπειτα από 53 χρόνια ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες.
Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους.
Σύμφωνα με πηγές της ινδικής κυβέρνησης, δεν εκτοξεύθηκαν πυρά, αλλά ξέσπασε μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στις δυο πλευρές, με στρατιώτες να χρησιμοποιούν κλομπ και να εκσφενδονίζουν πέτρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες. Η Κίνα επέρριψε στην Ινδία την ευθύνη για τη χθεσινή σύγκρουση και ο αρχισυντάκτης της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση εφημερίδας Global Times ανέφερε, πως ο κινεζικός στρατός υπέστη επίσης απώλειες.
Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια αντπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλουάν, στα δυτικά Ιμαλάια, εδώ και εβδομάδες με τη μία να κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της. Συνομιλίες για την αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή διεξάγονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, ωστόσο δεν έχει διαφανεί κάποια σημαντική πρόοδος.
«Στη διάρκεια της εν εξελίξει διαδικασίας αποκλιμάκωσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, βίαιη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με απώλειες και στις δύο πλευρές», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ινδικός στρατός. «Η απώλεια ζωών από ινδικής πλευράς περιλαμβάνει έναν αξιωματικό και δύο στρατιώτες. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών συναντώνται αυτή την ώρα στο σημείο προκειμένου να εκτονώσουν την κατάσταση» αναφέρεται.
Ο αξιωματικός που σκοτώθηκε, είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη, ανέφεραν οι πηγές. Η Ινδία και η Κίνα ενεπλάκησαν σε έναν σύντομο μεθοριακό πόλεμο το 1962 και δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν τη συνοριακή τους διαφορά παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών.
Συνοριοφρουροί εμπλέκονταν σε αψιμαχίες, ακόμη και γρονθοκοπήματα, όταν περίπολοι αντιπαρατίθεντο, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ζωής στα σύνορα μετά το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά Ιμαλάια το 1967. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ινδία να μην αναλάβει μονομερή δράση και να μην προκαλέσει ταραχές.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο δήλωσε πως υπήρξε σοβαρή παραβίαση της συναίνεσης που είχε επιτευχθεί από τις δύο χώρες όταν ινδικά στρατεύματα προκάλεσαν και επιτέθηκαν εναντίον κινεζικού στρατιωτικού προσωπικού, οδηγώντας σε μια σοβαρή φυσική σύγκρουση.
«Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι πως στις 15 Ιουνίου, η ινδική πλευρά παραβίασε σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισε δύο φορές τη συνοριακή γραμμή και επιτέθηκε στις κινεζικές δυνάμεις, προκαλώντας μια βίαιη φυσική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο συνοριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Ζιάο Λιζιάν στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο. «Η Κίνα εκφράζει την ισχυρή αντίθεσή της και προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα προς την ινδική πλευρά», είπε. Δεν έχουν δοθεί οποιεσδήποτε πληροφορίες για τυχόν απώλειες.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times ανέφερε πως η κινεζική πλευρά υπέστη απώλειες, αν και δεν είναι σαφές αν αυτές είναι νεκροί ή τραυματίες. «Εξ όσων γνωρίζω, η κινεζική πλευρά υπέστη επίσης απώλειες κατά τη διάρκεια της φυσικής σύγκρουσης στην κοιλάδα Γκουλουάν», έγραψε ο Χου Σιτζίν σε ένα τουίτ. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Η Global Times εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες έχουν αντίπαλες διεκδικήσεις σε μεγάλα τμήματα εδάφους κατά μήκος των ορεινών συνόρων τους, μήκους 3.500 χλμ, αλλά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ τους παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές μετά τον πόλεμο του 1962. Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Κινέζοι στρατιώτες εισήλθαν στην ινδική πλευρά της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) ή στο ντε φάκτο σύνορο σε διάφορες τοποθεσίες στις αρχές Μαΐου.
Στη διάρκεια των συνομιλιών, η ινδική πλευρά ζήτησε την αποχώρηση των κινεζικών στρατευμάτων ενώ το Πεκίνο είπε πως ο Νέο Δελχί πρέπει να σταματήσει την κατασκευή δρόμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. «Αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε οποιονδήποτε διάλογο βρίσκεται σε εξέλιξη», σχολίασε τη χθεσινή σύγκρουση ο πρώην διοικητής του στρατού της Ινδίας Ντ. Σ. Χούντα.