Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφτασε σήμερα το πρωί στο Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προσάρτησης περιοχών της Δυτικής Όχθης από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Πέρα από το σχέδιο αυτό ο Πομπέο αναμένεται να αναφερθεί στο Ιράν, τον βασικό εχθρό του Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται ότι έχει αυξήσει τα πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Αμερικανός υπουργός προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και βγήκε από το αεροσκάφος φορώντας μάσκα στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, προτού κατευθυνθεί προς την Ιερουσαλήμ όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του Μπένι Γκαντς.
Για “προληπτικούς” λόγους όμως ο Πομπέο δεν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ, τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, καθώς παρουσιάζει “αναπνευστικά προβλήματα” αν και βρέθηκε αρνητικός στην covid-19, διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρεσβείας.
Έπειτα από 17 μήνες πολιτικού αδιεξόδου και έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση ενότητας του Νετανιάχου και του Γκαντς θα ορκιστεί αύριο Πέμπτη.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το μοίρασμα της εξουσίας προβλέπει την παρουσίαση μετά την 1η Ιουλίου της στρατηγικής για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου, το οποίο παρουσίασε τον Ιανουάριο η Ουάσινγκτον με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι “η αδιαίρετη” πρωτεύουσα του “εβραϊκού κράτους” του Ισραήλ στο οποίο θα προσαρτηθεί η κοιλάδα του Ιορδάνη και οι περισσότεροι από 130 εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια περιορισμένη περιοχή.
Απειλή για την ειρήνη
«Η απόφαση θα ληφθεί από το Ισραήλ και θέλω να γνωρίζω τι σκέφτεται η νέα κυβέρνηση για το θέμα», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Israel Hayom χθες Τρίτη.
«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται ενεργά στο σχέδιο αυτό», απάντησε ο διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων Σαέμπ Ερεκάτ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επικοινώνησε μαζί τους όταν προετοίμαζε την επίσκεψη Πομπέο.
«Σε διάφορες συνομιλίες, διεθνείς αξιωματούχοι μας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η προσάρτηση θα αποτελέσει απειλή όχι μόνο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά για όλο το διεθνές σύστημα», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, υπό την πρωθυπουργία του Νετανιάχου, ο πληθυσμός στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε κατά 50% και ξεπερνά πλέον τους 450.000 ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Ο Νετανιάχου, που έχει δεσμευθεί να επιβάλει “την κυριαρχία” του Ισραήλ στους οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη, έχει πλέον μπροστά του ένα παράθυρο περίπου τεσσάρων μηνών μεταξύ της 1ης Ιουλίου και των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο.
Αν και ο Πομπέο διαβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα είναι αποκλειστικά του Ισραήλ, οι δηλώσεις του είναι «ψευδείς», διότι «η κυβέρνηση (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει η προσάρτηση αυτή», σχολίασε ο Ντάνιελ Σαπίρο, Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
Το σχέδιο «του μεγάλου Ισραήλ»
Το θέμα των εβραϊκών οικισμών είναι επίσης ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ, όπου ένα κίνημα ευαγγελικών, ένθερμων υποστηρικτών του Τραμπ, προωθεί με σθένος το σχέδιο του «μεγάλου Ισραήλ» στο οποίο περιλαμβάνονται εδάφη της Δυτικής Όχθης.
«Η κυβέρνηση Τραμπ (…) προσπαθεί να πετύχει ένα αποτέλεσμα (…) για να το παρουσιάσει στην ευαγγελική βάση του και στους Εβραίους ψηφοφόρους της δεξιάς προκειμένου να τους συσπειρώσει ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου», εξήγησε ο Σαπίρο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το σχέδιο προσάρτησης, αλλά όχι μεταξύ των κεντρώων και των αριστερών τάσεις που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ενότητας και εκπροσωπούνται κυρίως από τον συνασπισμό υπό τον Γκαντς, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για μια γρήγορη διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο Ισραηλινοί αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακά μέτρα, όπως η προσάρτηση στο Ισραήλ οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Σαπίρο.