«Οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό και να προστατεύουν τους εαυτούς τους»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία της νόσου COVID-19 έσωσαν 62.000 ζωές σε έναν μήνα, σύμφωνα με έρευνα, όμως το να παραμείνουν οι περιορισμοί σε ισχύ θα σήμαινε τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης.
Σε ομιλία που εκφώνησε στο κοινοβούλιο, ο Φιλίπ επισήμανε ότι είναι καιρός να εξηγήσει στη χώρα πώς θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα καραντίνας. Τόνισε, δε, ότι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό και να προστατεύουν τους εαυτούς τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα θα χρειαστεί να δώσει τη μέγιστη προσοχή κατά τη διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.
«Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος, που θα έπληττε τις ήδη αποδυναμωμένες νοσοκομειακές δομές και θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί «εκ νέου η καραντίνα», κάτι που θα κατέστρεφε τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάναμε αυτές τις οκτώ εβδομάδες, είναι σοβαρός. Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο Εντουάρ Φιλίπ.
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα εφαρμόσει ένα νέο δόγμα στα τεστ για την COVID-19 από την 11η Μαΐου, με στόχο να εξεταστούν όλοι όσοι ήλθαν σε επαφή με ασθενείς που νόσησαν από τον νέο κοροναϊό.
Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο να διεξάγει τουλάχιστον 700.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Μόλις ένας πολίτης διαγνωστεί θετικός, θα ξεκινάμε την ιχνηλάτηση και τη διεξαγωγή εξετάσεων όλων εκείνων, συμπτωματικών ή μη, που ήλθαν σε στενή επαφή με τον συγκεκριμένο πολίτη. Επίσης θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα τους ζητείται να αυτο-απομονωθούν», σημείωσε ο Φιλίπ.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν «επαρκείς ποσότητες μασκών στη χώρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από την 11η Μαΐου».
«Παραλαμβάνουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες την εβδομάδα και θα παραλάβουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες από τον Μάιο», επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές θα προμηθευτούν με μάσκες.