Το υπερσυντηρητικό βασίλειο κατηγορείται τακτικά ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Σαουδική Αραβία κατήργησε από το ποινικό της σύστημα τη μαστίγωση, μια ποινή που είχε επικριθεί πολύ από τις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως άλλωστε και οι επιδόσεις της χώρας αυτής στα ανθρώπινα δικαιώματα, έκαναν γνωστό ένας αξιωματούχος και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπερσυντηρητικό βασίλειο κατηγορείται τακτικά από τις ΜΚΟ ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν μεταξύ άλλων την ποινή της μαστίγωσης που μπορεί να επιβληθεί σε περιπτώσεις φόνου, διατάραξης "της δημόσιας τάξης" ή ακόμη και για εξωσυζυγικές σχέσεις.
"Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξαλείψει τη μαστίγωση ως εν δυνάμει ποινή", ανέφερε χθες, Παρασκευή, το βράδυ σε ανακοίνωσή του ο Αουάντ Αλ-Αουάντ, ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής, η οποία είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός.
"Βάσει της απόφασης αυτής, οι προηγούμενες καταδίκες σε μαστίγωση αντικαθίστανται από ποινές φυλάκισης και πρόστιμα", πρόσθεσε. "Η μεταρρύθμιση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Δεν διευκρινίσθηκε η ακριβής ημερομηνία που ελήφθη η απόφαση για την κατάργηση της μαστίγωσης.
Δεν ανακοινώθηκε δημόσια, όμως την ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η κυβερνητική εφημερίδα Okaz, επικαλούμενα "υψηλά ιστάμενες πηγές.
Σύμφωνα με την Okaz, το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τα δικαστήρια να μην επιβάλλουν την ποινή της μαστίγωσης "σε καμία περίπτωση" και να αρκούνται "σε άλλες ποινές", όπως η φυλάκιση ή τα πρόστιμα.