Η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις
Οι θάνατοι στο Ιράν ξεπέρασαν σήμερα τους 1.100 και η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει λάβει προς το παρόν κανένα μέτρο καραντίνας ή απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Αλιρεζά Ραϊσί, μέσα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 147 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα, που είναι μία από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, μετά την Κίνα και την Ιταλία. Με βάση τον επίσημο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 17.361 και οι θάνατοι σε 1.135.
Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο Ραϊσί εξέφρασε τη λύπη του γιατί ορισμένοι Ιρανοί δεν αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σοβαρότητα την ασθένεια, μολονότι «όλοι είναι ενήμεροι». «Αν μας βοηθήσει ο κόσμος, μπορούμε να ελέγξουμε (την κατάσταση), διαφορετικά πρέπει να αναμένουμε, ότι η κρίση θα παραταθεί πέραν των δύο μηνών», προειδοποίησε.
Ο υφυπουργός διαμαρτυρήθηκε επίσης, γιατί στην Τεχεράνη «τα παζάρια είναι γεμάτα» από κόσμο και οι άνθρωποι κυκλοφορούν διαρκώς με τα αυτοκίνητά τους, παρά τις εκκλήσεις των αρχών. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησαν πάντως, ότι στις αγορές της πρωτεύουσας επικρατεί λιγότερος συνωστισμός απ΄ότι συνήθως. Φαίνεται ωστόσο, ότι πολλοί σπεύδουν να κάνουν αγορές ενόψει και της περσικής πρωτοχρονιάς, που φέτος πέφτει στις 20 Μαρτίου. Συνήθως η εμπορική δραστηριότητα αυξάνεται πριν από τις μεγάλες γιορτές.
Στην Τεχεράνη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των δυτικών πόλεων, όπως του έρημου Παρισιού. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, όπως έγινε στην Κίνα ή την Ιταλία. «Ορισμένοι αναρωτιούνται, γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση, όμως νομίζω ότι έχουμε παρέμβει σημαντικά. Κάναμε πολλά πράγματα και λάβαμε μέτρα που καμία άλλη χώρα δεν έχει πάρει», όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον 45 ημέρες σε ορισμένες περιοχές, είπε.
Ο Ροχανί αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο πολλών σιιτικών τόπων προσκυνήματος, επαινώντας τις προσπάθειες τις κυβέρνησης που διασφαλίζει στον λαό τα τρόφιμα που χρειάζεται, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν «στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι» όπου, όπως είπε, τα ράφια των καταστημάτων είναι άδεια, ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον κρεβάτια και οι άνθρωποι τσακώνονται για το χαρτί υγείας. «Να κάνετε υπομονή για δύο εβδομάδες ώστε, Θεού θέλοντος, να νικήσουμε αυτόν τον ιό», προέτρεψε από την πλευρά του τους Ιρανούς ο Ραϊσί.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 5.710 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Το επίσημο πρακτορείο Irna έκανε λόγο για την ανάρρωση δύο υπερηλίκων, μιας γυναίκας 103 ετών και ενός άνδρα 91 ετών.