Καταγγελίες ότι κάποιοι από τους διαμένοντες κυκλοφορούν ελεύθερα
Σε καραντίνα έχουν τεθεί 800 άτομα στο ξενοδοχείο «Σαλαμίς» στα κατεχόμενα της Κύπρου, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού σε Γερμανίδα τουρίστρια, σύμφωνα με δημοσίευμα με τίτλο «Η Κύπρος σε συναγερμό» της εφημερίδας Yeni Düzen, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα sigmalive.com.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 800 άτομα θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο για 14 μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο έχουν καλή διάθεση και ότι μετά την συμπλήρωση των 14 ημερών οι 141 Γερμανοί τουρίστες θα επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους. Μία υπάλληλος του ξενοδοχείου που είναι έγκυος, έφυγε, αφού δεν εργαζόταν, τις ώρες που βρισκόταν στο ξενοδοχείο η ασθενής Γερμανίδα, η κατάσταση της οποίας βαίνει προς το καλύτερο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Εξάλλου, υπό τον τίτλο «Οι τουρίστες απέδρασαν από την καραντίνα», η Star Kıbrıs γράφει, ότι οι τουρίστες που βρίσκονται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο «Σαλαμίς», βγαίνουν και χρησιμοποιούν την παραλία. Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι τριγυρνούν ελεύθερα στην παραλία και ότι κάποιοι εμφανίστηκαν να περιφέρονται μέχρι την περιοχή που γειτνιάζει με το ξενοδοχείο «Σαλαμίς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Η Kıbrıs αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην κατάσταση που επικρατεί κάτω από τον τίτλο «Αρχίσαμε να φοβόμαστε να βγούμε στον δρόμο». Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου της ένωσης τουριστικών πρακτόρων, Ορχάν Τολούν και του προέδρου της ένωσης ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ, οι οποίοι επέκριναν τα μέτρα που ανακοίνωσε το «υπουργικό συμβούλιο» των κατεχομένων, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός και η οικονομία θα επηρεαστούν αρνητικά από την αναστολή των ναυλωμένων πτήσεων από την Γαλλία και την Γερμανία, καθώς και από την απόφαση να μην ξεπερνούν τα δέκα άτομα οι ομάδες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα από τις ελεύθερες περιοχές για τουριστικούς σκοπούς.
Ο Τολούν είπε, ότι με την απόφαση του «υπουργικού» ακυρώθηκε το 30% των παλιών κρατήσεων και το 80% των νέων κρατήσεων, ενώ με την ανατολή των πτήσεων για τα σεμινάρια και τα συνέδρια «παρέλυσε ο τουρισμός». Ο Τσαγίνερ είπε, ότι τα μέτρα δεν πρέπει να έχουν στόχο να σταματήσει η ζωή, το εμπόριο και ο τουρισμός, υποστηρίζοντας ότι λήφθηκαν μέτρα για το θεαθήναι. «Δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε, πεθάναμε επειδή υπήρξε ένα περιστατικό», πρόσθεσε.
Η Havadis γράφει, ότι συνεχίστηκε και χθες η κινητικότητα στις υπεραγορές μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες ψώνιζαν πανικόβλητοι» και ότι τα ράφια από την μια άδειαζαν και από την άλλη γέμιζαν. Πολλά προϊόντα που εξαντλούνται από τα ράφια, μειώνονται με γοργούς ρυθμούς και στις αποθήκες των υπεραγορών, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι οι «πολίτες» άδειασαν τα ράφια από όσπρια, προϊόντα καθαρισμού, ζωικά προϊόντα και ζυμαρικά.
Εξάλλου, εξαντλήθηκε το αλκοόλ και αντισηπτικά με βάση το αλκοόλ στις αποθήκες, τόσο στην Τουρκία, όσο και στα κατεχόμενα. Επίσης, λόγω των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση, υπάρχουν δυσκολίες και στην διακίνηση προϊόντων από το λιμάνι της Μερσίνας προς τα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται. Πάντως, η ένωση υπεραγορών κάλεσε τους «πολίτες» να μην ψωνίζουν πανικόβλητοι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη στα τρόφιμα.
Η Afrika γράφει, ότι ο πρόεδρος της ένωσης φαρμακοποιών, Ουμούτ Οκσιούζ, δήλωσε ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα και στην Τουρκία υπήρξε έντονη ζήτηση για ιατρικά προϊόντα, όπως μάσκες και υγρά σαπούνια που περιέχουν αλκοόλ. Μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να το μετατρέψουν αυτό σε «οικονομική ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεχτο να κηρύσσονται οι φαρμακοποιοί σε αποδιοπομπαίο τράγο στο θέμα των τιμών». Υποστήριξε ότι δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί για το πρόβλημα που υφίσταται σήμερα, αλλά εκείνοι που δεν έλαβαν μέτρα και δεν ενθάρρυναν την εγχώρια παραγωγή.
«Υπάρχουν εταιρείες προμηθευτές που θέλουν να επωφεληθούν από την ευαισθησία των ανθρώπων. Τα ιατρικά αναλώσιμα βγήκαν στην μαύρη αγορά στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να πωλήσουν στους φαρμακοποιούς μάσκες.