Για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς» κατηγόρησε την ελληνική πλευρά - Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος
Κάλεσμα στην Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της απηύθυνε την Κυριακή ο Τoύρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου.
Σε εκδήλωση για τις «ηρωίδες γυναίκες της Τουρκίας» που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Κόγκρες Χολ στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Γυναίκας ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και εκείνη τα σύνορά της στους μετανάστες και πρόσφυγες και να μοιραστεί το βάρος μαζί με την Τουρκία.
«Έι Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, που άνοιξαν ήδη. Άνοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άστους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα αλλά να περάσουν από εκεί, ώστε να πάνε σε χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα άνοιγε τα σύνορά της.
«Εμείς σας το είχαμε πει. Αν πάει έτσι, θα ανοίξουμε τις πύλες μας. Δεν μας πιστέψατε», είπε.
Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα για βίαια συμπεριφορά κατά των προσφύγων και παράλληλα επέκρινε την Ευρώπη ότι υιοθετεί στάση σιωπής και στήριξης προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους. Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζει την Ελλάδα. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», υποστήριξε.Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τον εγγονό του από την τηλεόραση.
«Αυτό το τριών, πέντε χρόνων μωρό το είδατε, έτσι δεν είναι; Να πηγαίνει προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ίσως προσέξατε πώς αυτό το μικρό περπατούσε, πώς έπεφτε και σηκωνόταν πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. 'Κοίτα, του είπα, πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους', του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: 'Αυτοί είναι κακοί;'. 'Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό» του απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς».
Επίσης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για θηριωδίες και εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Ακόμη και τις βάρκες τους δεν τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες αφήνοντας εκτεθειμένους στο θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τι κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Λέει τίποτα; Όχι! Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει την άνεσή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Στη Συρία από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του.
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα στο ζήτημα αυτό.