Προγήθηκε επέμβαση της αστυνομίας σε διαδήλωση στην περιοχή
Ταραχές και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι στο περιθώριο μιας πρωτόγνωρης διαδήλωσης διαφωνούντων με τη διεξαγωγή της συναυλίας του Κονγκολέζου καλλιτέχνη Φάλι Ιπούπα στην περιοχή Γκαρ ντε Λιόν του Παρισιού, οδηγώντας στη μερική εκκένωση του μεγάλου σιδηροδρομικού σταθμού, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
«Η αστυνομία παρενέβη για να σταματήσει τη διαδήλωση», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, κάνοντας λόγο κυρίως για φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε μοτοποδήλατα. 'Ενα σύννεφο πυκνού μαύρου καπνού κάλυψε την περιοχή.
Λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδος) 23 άνθρωποι συνελήφθησαν και άλλοι 54 τιμωρήθηκαν με πρόστιμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, που αρχίζει να σβήνει» εξήγησε η αστυνομία αργότερα, καταγγέλλοντας τη «σκανδαλώδη συμπεριφορά» των διαδηλωτών που εμποδίζει, σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, το έργο των διασωστών.
Το υπόγειο μέρος του σιδηροδρομικού σταθμού της Λιόν εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ανακοίνωσε η εταιρία των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (SNCF), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο σημείο επιχειρούσαν δέκα πυροσβεστικά οχήματα που έσβηναν τις τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πολύ έντονη οσμή καμένου επικρατούσε περιμετρικά του σταθμού όπου 30 οχήματα απανθρακώθηκαν, στην πλειονότητά τους μοτοποδήλατα.
Το βράδυ η ένταση δεν είχε μειωθεί μεταξύ των υποστηρικτών του τραγουδιστή και Κονγκολέζων πολιτικών διαφωνούντων, με τις δύο πλευρές να εξυβρίζουν η μια την άλλη.
Προγραμματισμένη για μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος), η συναυλία του Φάλι Ιπούπα, τον οποίο αυτοί οι διαφωνούντες κατηγορούν ότι πρόσκειται στον πρώην πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά και στον διάδοχό του Φέλιξ Τσισεκέντι, προκαλούσε την ανησυχία των αρχών.
Επτά διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν και οι πρώτες συλλήψεις άρχισαν το μεσημέρι στην περιοχή του Μπερσί.
«Με τη μουσική τους, ετοιμάζονται να πάρουν έναν λαό με το μέρος τους ενώ στραγγαλίζουν και βιάζουν γυναίκες και παιδιά», δήλωσε οργισμένος ένας διαφωνών, ο Γουίλι Ντεντέμπε, νιώθοντας αποστροφή για τη διεξαγωγή της συναυλίας. «Είναι 30 χρόνια που είμαι εδώ, και αυτό εξαιτίας τους! 30 χρόνια και τους αφήνουν να δίνουν συναυλίες εδώ στη Γαλλία σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Ναι, λοιπόν, νιώθω οργή», δήλωσε.
Ένας θαυμαστής του τραγουδιστή που ταξίδεψε για τη συναυλία από το Βέλγιο, έβλεπε την αναταραχή από το ξενοδοχείο του κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. «Είναι κρίμα, είναι ένας Κονγκολέζος, θα έπρεπε όλοι να τον στήριζαν. Θα μιλούν άσχημα για εμάς. Θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και επιπλέον θα ακυρώσουν σίγουρα τη συναυλία», είπε.