Ο Πρόεδρος της Κύπρου για την αδυναμία που επιδεικνύει η ΕΕ έναντι της Άγκυρας
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες από τις άλλες χώρες απέτυχαν να αντιδράσουν, δήλωσε στο Bloomberg ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Η Τουρκία αισθάνεται, ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν την χώρα στη δυτική συμμαχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, ότι η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε, για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες, για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι μόνο η Γαλλία ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή. «Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα, ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου» πρόσθεσε.
Bloomberg: Το Eurogroup δεν στοχοποιεί τουρκικές εταιρείες που παραβιάζουν ΑΟΖ
Την ίδια ώρα, το Bloomberg σε ρεπορτάζ του για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η ΕΕ βάζει και τα «δύο της πόδια σε ένα παπούτσι» όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές προκλήσεις.
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στο Eurogroup να κρατήσουν την Τουρκία εκτός της λίστας, με τις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως φορολογικοί παράδεισοι, αψηφώντας επί της ουσίας τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ δεν προτίθενται να στοχοποιήσουν τις τουρκικές εταιρείες, που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η καθυστερημένη αντίδραση της Ένωσης στους κινδύνους που ελοχεύει η κρίση στην Λιβύη και η χθεσινή απόφαση για επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι παρά μόνο μια «φιλότιμη» προσπάθεια να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Ωστόσο, τονίζει, η ΕΕ είναι αρκετά διστακτική στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και εξαιτίας των τουρκικών απειλών για το προσφυγικό.