Νέος κορονοϊός: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων

Νέος κορονοϊός: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων

Στους 811 οι νεκροί στην Κίνα - Μόνο το Σάββατος υπέκυψαν 89 ασθενείς

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέρχεται σε 811 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο διαβεβαίωσε τους παραγωγούς σημαντικών ιατρικών υλικών, ότι η κυβέρνηση θα είναι ο κύριος αγοραστής των προϊόντων τους, σε μία κίνηση ενθάρρυνσης για την αύξηση της παραγωγής, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Στα υλικά αυτά συμπεριλαμβάνονται διαγνωστικές διατάξεις, προστατευτικά γυαλιά, ιατρικές στολές προστασίας και μάσκες, όπως επίσης και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, ενώ η λίστα των υλικών ιατρικής χρήσης θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελίξεις και αναφορικά με την εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με το πλαίσιο οδηγιών που εξέδωσαν από κοινού τα αρμόδια υπουργεία.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo σήμερα. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.

Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες. Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου. Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Βρετανοί από την Ουχάν

Η τελευταία πτήση απομάκρυνσης Βρετανών και άλλων από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, απογειώθηκε απόψε μεταφέροντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η πτήση τσάρτερ αναχώρησε στις 3:20 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα, 21:20 ώρα Ελλάδας). Μεταξύ των επιβατών είναι γιατροί και το προσωπικό που οργάνωσε αυτήν την πτήση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο αεροσκάφος επιβαίνουν και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, χωρίς να δίνεται κάποια άλλη διευκρίνιση. Την περασμένη Τρίτη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε ότι στη δεύτερη και τελευταία πτήση εκκένωσης από την Ουχάν θα υπήρχε χώρος για όλους τους εναπομείναντες Βρετανούς πολίτες στην επαρχία Χουμπέι. Την ίδια ημέρα συμβούλευσε τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Κίνα να φύγουν, αν μπορούν, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον ιό.