Το 56% των πολιτών δηλώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο το πολιτικό σύστημα στη χώρα
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται ότι χρεώνονται ήδη την ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε από την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ (FDP) ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του CDU αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε στο κρατίδιο το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το CDU, το οποίο στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 21,7%, θα έχανε σήμερα περίπου δέκα μονάδες και θα έπεφτε στο 12%. Το FDP, το οποίο είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο με μόλις 70 ψήφους και ποσοστό 5%, θα έμενε σήμερα εκτός, περιοριζόμενο σε ποσοστό 4%. Η Αριστερά, η οποία είχε κερδίσει τις εκλογές εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 6 μονάδες και να φθάνει στο 37%, ενώ οι Πράσινοι από το 5,2% θα ανέβαιναν στο 7%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από το 8,2% στο 9% και η ΑfD από 23,4% σε 24%.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των πολιτών στην Θουριγγία εκτιμά ως «λιγότερο καλό» ή ως «κακό» το γεγονός ότι ο Τόμας Κέμεριχ ανέχθηκε να εκλεγεί και με τις ψήφους της ΑfD, ενώ το 20% έχει αντίθετη άποψη. Το 56% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτιμούν πάντως ότι η εκλογή του με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Θουριγγία αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά στη χώρα.
«Πολιτιστικό ρήγμα» η εκλογή Κέμεριχ
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς της Ομοσπονδίας και των κρατιδίων να αντλήσουν διδάγματα από την σκανδαλώδη εκλογή του πρωθυπουργού στη Θουριγγία. «Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δημοκρατίες προέρχεται από τους (ακροδεξιούς) λαϊκιστές οι οποίοι διεισδύουν στα δημοκρατικούς θεσμούς και τους υποσκάπτουν εκ των έσω. Όποιος τους διευκολύνει, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία», είπε ο Πράσινος πολιτικός σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας» (RND).
«Ελπίζω ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα το έχουν αντιληφθεί τώρα και διδάχθηκαν από το ιστορικό λάθος. Και οι διαδικασίες που βασίζονται σε δημοκρατικούς κανόνες μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημοκρατία. Επίσης μπορεί κάποιος να καταστρέψει τις δημοκρατίες με δημοκρατικά μέσα. Σε αυτό αποσκοπούσαν δυνάμεις όπως το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) Θουριγγίας του προέδρου της Μπγιορν Χέκε. Μια κυβέρνηση η οποία εξαρτάται από τον Μπγιορν Χέκε δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τους ανεξάρτητες, συνταγματικούς θεσμούς. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία», προειδοποίησε ο συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων.
Τέλος ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι «παρά την αναγγελθείσα παραίτησή του, η εκλογή του πολιτικού του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας σηματοδοτεί ένα πολιτιστικό ρήγμα».
Θα παραμείνει πρωθυπουργός στη Θουριγγία
Παρά την ανακοίνωση, χθες, της παραίτησής του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Τόμας Κέμεριχ φαίνεται ότι θα παραμείνει ακόμη ως Πρωθυπουργός στη Θουριγγία, προκειμένου να μην υπάρξει νομικό και διοικητικό πρόβλημα για το κρατίδιο.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέμεριχ, προς το παρόν δεν συνιστάται να εγκαταλείψει τη θέση του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει ενώ δεν ορίστηκε ποτέ νέο υπουργικό συμβούλιο. Η νομική υπηρεσία του κρατιδίου, εξήγησε, ότι πρότεινε ομόφωνα την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κοινοβούλιο και να κριθεί το ερώτημα της διάλυσής του και της προκήρυξης νέων εκλογών. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό.
Ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται του δικαιώματος για αποδοχές ύψους περίπου 94.000 ευρώ για την σύντομη παραμονή του στη θέση, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».
Σύμφωνα με το δίκτυο «RedaktionsNetzwerksDeutschland», εάν ο κ. Κέμεριχ αποχωρούσε ήδη χθες από τη θέση του, έπειτα από θητεία περίπου 25 ωρών, θα ελάμβανε μισθό ενός μήνα, δηλαδή περίπου 17.500 ευρώ, ενώ κατά την αποχώρησή του θα έπρεπε να λάβει και εφ'άπαξ ποσό ύψους περίπου 75.000 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον χρόνο παραμονής στη θέση, το ελάχιστο ωστόσο είναι οι έξι μήνες.