Επείγουσα ανάγκη για ιατρικές μάσκες στην Κίνα
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
Την ίδια ώρα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι αρχές πόλεων και χωριών έχουν καταφύγει σε drones με τα οποία περιπολούν στους δρόμους και επιπλήττουν όσους δεν φορούν μάσκες.
Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 προγραμμάτιζαν την τηλεδιάσκεψη αυτή για να συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της».
Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αυξήθηκε σε 361 χθες Κυριακή, με την προσθήκη 57 νέων θανάτων από την προηγούμενη ημέρα.
Την ίδια ώρα η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι απέστειλε σήμερα πτήση της AirAsia στην Ουχάν για να φέρει πίσω 141 ανθρώπους και να παραδώσει επίσης 500.000 ζεύγη γαντιών στην Κίνα που πλήττεται από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού,
Όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των 12 μελών του πληρώματος και 14 κυβερνητικών αξιωματούχων της Μαλαισίας, θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο μόλις επιστρέψουν και αυτοί που δεν θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα σταλούν σε κέντρο παρακολούθησης για 14 ημέρες. Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα εισάγονται αμέσως στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Μαλαισία παραμένουν οκτώ και πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για Κινέζους πολίτες που επισκέπτονταν τη χώρα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση.
Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γαντιών και οι εταιρείες της όπως η Top Glove Corp έχουν αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Η βιομηχανία αυτή της Μαλαισίας έχει επίσης δεσμευτεί να κάνει δωρεά γαντιών στην Κίνα.
Η Κίνα έχει επείγουσα ανάγκη από ιατρικές μάσκες
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επείγουσα ανάγκη από προστατευτικές ιατρικές μάσκες καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στη χώρα ξεπέρασε εκείνον που είχε αφήσει πίσω του ο SARS το 2002, ενώ περισσότερα από 17.000 είναι τα κρούσματα.
Ο φόβος που έχει προκαλέσει ο ταχύτατα εξαπλούμενος ιός στην πυκνοκατοικημένη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να αποθηκεύουν προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο επίκεντρο της κρίσης, την πόλη Ουχάν, αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.
«Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ.
Το Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: «Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!», σύμφωνα με το BBC.
Βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της περιοχής λέει ότι χρειάζεται "έως και δέκα ώρες" να δει κάποιος ασθενής τον γιατρό, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.
Σε πλήρη λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να κατασκευάζουν περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χώρες, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Καζακστάν και η Ουγγαρία, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες.
Νωρίτερα ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής "μεταξύ του 60% και 70%".
Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ--η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας--η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.