Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ για τη δίκη του Αμερικανού Προέδρου
Οι Δημοκρατικοί δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα χθες Πέμπτη, στις προσπάθειές τους να καλέσουν μάρτυρες στη δίκη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Χρειάζονταν τέσσερις Ρεπουμπλικάνους από τη Γερουσία να ψηφίσουν υπέρ της κατάθεσης μαρτύρων, όμως ήδη ένας από τους λίγους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, που εμφανίζονταν αναποφάσιστοι, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. «Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι, το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί και δεν πληροί τους αυστηρούς όρους που θέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, για τα αδικήματα που δικαιολογούν την καθαίρεση» ενός προέδρου, δήλωσε ο Λαμάρ Αλεξάντερ σε ανακοίνωσή του.
Ο 79χρονος Αλεξάντερ εκτίμησε στην ανακοίνωσή του, ότι οι Δημοκρατικοί απέδειξαν, ότι οι ενέργειες του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας ήταν «ανάρμοστες», αλλά τόνισε, ότι δεν αποτελούν αδίκημα το οποίο τιμωρείται με καθαίρεση. Η κίνηση αυτή του Αλεξάντερ φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία ήδη από το Σαββατοκύριακο.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς, αψήφησε τη γραμμή του κόμματος και ανακοίνωσε, ότι στηρίζει την κλήση μαρτύρων στη δίκη Τραμπ. Όμως οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τουλάχιστον τρεις Ρεπουμπλικάνους, ώστε να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 51 ψήφους, για την κατάθεση μαρτύρων και την παράταση της δίκης.
Η γερουσιαστή Λίσα Μουρκόβσκι από τους Ρεπουμπλικάνους δήλωσε, ότι «θα σκεφθώ τα όσα έχω ακούσει, θα ξαναδιαβάσω τις σημειώσεις μου και θα αποφασίσω, αν χρειάζομαι να ακούσω περισσότερο», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της πρόταση των Δημοκρατικών.
Το ίδιο έχει δηλώσει και ο Μιτ Ρόμνεϊ. Όμως ακόμη κι αν οι τρεις τους ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, θα υπάρξει ισοπαλία 50–50, με αποτέλεσμα να μην περάσει το αίτημα των Δημοκρατικών, εκτός κι αν ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, που προεδρεύει της δίκης, αποφασίσει να σπάσει την ισοπαλία και να στηρίξει τους Δημοκρατικούς.
Οι Δημοκρατικοί επιθυμούσαν να καλέσουν ως μάρτυρα τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, έπειτα από τις πληροφορίες ότι στο υπό έκδοση βιβλίο του αναφέρει, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε να παγώσει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μέχρι το Κίεβο να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.