Με δικαστική απόφαση στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ
Το ξενοδοχείο City Hostel, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου, αποτελεί και το ίδιο πόλο έλξης για τους τουρίστες, μόνο και μόνο λόγω των δεσμών του με… τη Βόρειο Κορέα.
Τουλάχιστον έως σήμερα, διότι η γερμανική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα ακριβώς το κλείσιμό του. Σήμερα εκδικαζόταν η αγωγή που είχε καταθέσει η EGI Gmbh, διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, κατά των δημοτικών αρχών του πολυτελούς προαστίου Μίτε στο κέντρο του Βερολίνου, κατηγορώντας τις πως επιχειρούν να την εκπαραθυρώσουν στο όνομα των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Βορείου Κορέας.
Μολαταύτα, το δικαστήριο όχι μόνον απέρριψε την αγωγή της, αλλά επιπλέον διέταξε το κλείσιμο του ξενοδοχείου. Η διαχειρίστρια εταιρεία του City Hostel βέβαια δικαιούται να ασκήσει έφεση. Μόλο που αρνείται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, η EGI, που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου είναι ιδιοκτήτρια πολλών ακινήτων, τονίζει πως «επιφυλάσσεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα που διαθέτει». Μάλιστα, ο δικηγόρος της τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, πως από το 2017 δεν καταβάλλει ενοίκια και πως το «μισθωτήριό της» δεν μπορεί να ακυρωθεί.
Χτισμένο σχεδόν δίπλα στα μεγάλα αξιοθέατα της πόλης, την Πύλη του Βραδεμβούργου και το διάσημο πέρασμα CheckpPoint Charlie, το ξενοδοχείο με τα περίπου 100 δωμάτια καταγράφει μάλλον θετικά σχόλια από τους πελάτες του, παρά τις κάποιες επικρίσεις του για το επίπεδο της καθαριότητάς του. Άλλωστε, με κόστος δωματίου από 17 έως 30 ευρώ τη βραδιά, είναι δύσκολο να βρεις καλύτερο κατάλυμα και μάλιστα στο καθαυτό κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Το πενταόροφο κτήριο του ξενοδοχείου και τα 6.000 τ.μ που κατέχει, στα χρόνια του Σιδηρού Παραπετάσματος στέγαζε την πρεσβεία της Βορείου Κορέας. Εκεί στεγάζονταν κι οι οικογένειες των βορειοκορεατών διπλωματών. Μετά την πτώση του Τείχους, η πρεσβεία είχε αρχίσει να υπενοικιάζει ορισμένα από τα δωμάτια, καθώς και θέσεις στάθμευσης στα υπόγειά του.
Από το 2004 τη διαχείρισή του ανέλαβε μία εταιρεία, η οποία το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο, αποστέλλοντας κάθε μήνα το ενοίκιο των 38.000 ευρώ στην κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ. Όπως ενδεικτικά έγραφε το περασμένο καλοκαίρι η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, «πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, δεν θα μπορούσε να βγάλει λεφτά η Βόρειος Κορέα από το Βερολίνο».
Είναι τούτα τα έσοδα, που εξόργισαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που από το 2017 αξιώνει το κλείσιμο του ξενοδοχείου. Για τον σκοπό αυτό, οι αρχές συνάρτησαν τη δράση τους με την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ του 2016, που στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων απαγορεύει στη Βόρειο Κορέα να χρησιμοποιεί και να επωφελείται από τις πρεσβείες της για άλλους σκοπούς πλην του διπλωματικού ρόλου της.