Ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο για να υπογράψει τη σχετική συμφωνία για τη διευθέτηση της κατάστασης
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν με τους Λίβυους εκπρόσωπους το κείμενο της συμφωνίας για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ Σάρατζ και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά ο στρατηγός Χάφταρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.
Κόντε: Δεν γίνεται εκεχειρία χωρίς προσπάθειες ευρείας κλίμακας
Οι εκπρόσωποι της Λιβύης θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη λιβυκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στο Βερολίνο επειδή είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης χωρίς μια συνολική προσέγγιση», είπε ο Κόντε, σημειώνοντας ότι η Ρώμη ανέκαθεν ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές.
Ο Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία και η Τουρκία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορεί να διατηρηθεί η εκεχειρία χωρίς επιπρόσθετες, διεθνείς προσπάθειες ευρείας κλίμακας».
Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας αυτής της συνόδου στο Βερολίνο δεν είχαν εμπλακεί καθόλου οι Λίβυοι, γεγονός που είχε επικριθεί από την Ιταλία και τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ενημέρωσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία ότι θα προσκληθούν στο Βερολίνο και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών της Λιβύης.
Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».
«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).