Αν αναρωτηθήκατε γιατί βλέπουμε γλυκά τα βρέφη και τα κουτάβια, η απάντηση είναι: γονίδια
Το επιφώνημα “αχουτόοοοο..” που ακούγεται -συνηθέστερα από τις γυναίκες βέβαια- μπροστά σε ένα γλυκό μωράκι ή ένα χαριτωμένο κουταβάκι είναι επιβεβλημένο από τα... γονίδια μας!
Όπως έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, οι άνθρωποι είμαστε αδύναμοι να αντισταθούμε στο χαριτωμένο λόγω του DNA μας. Και μάλιστα, όσο προχωρούσε η εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, τόσο πιο ανήμποροι γινόμασταν να του αντισταθούμε. Από έρευνες έχουν καταγραφεί έντονες διεργασίες στο προκινητικό φλοιό του εγκεφάλου (ένα από τα τμήματα του που αναπτύχθηκαν τελευταία στον άνθρωπο, δηλαδή είναι εξελικτικά ανώτερα) σε ανθρώπους που βλέπουν έστω και εικόνες μωρών αλλά και νεογέννητων ζώων. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι είναι ο ίδιος μηχανισμός που ενεργοποιείται μπροστά σε ένα μωράκι αλλά και σε ένα κουτάβι ή μικρό γατάκι.
Τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτή η ακατανίκητη τάση να αγκαλιάσουμε ένα μικρό πλάσμα; Μα φυσικά στην εξέλιξη και την προστασία των νεαρών του είδους μας και όχι μόνο. Στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, έγινε κάποια μετάλλαξη στα γονίδια των μητέρων που τις έκανε ακόμη πιο τρυφερές και προστατευτικές με τα μωρά τους. Αν δεν είχε συμβεί, το είδος μας θα είχε σβήσει από προσώπου γης.
Θα αναλογιστεί, βέβαια, κανείς, πώς είναι δυνατόν να μας γοητευόμαστε τόσο πολύ από τα μωρά, που είναι ακόμη ασχημάτιστα και οι αναλογίες τους εντελώς ασύμβατες με τις αναλογίες της ανθρώπινης μορφής, στις οποίες οφείλεται η συναισθηματική έλξη που νιώθουν οι άνθρωποι: τα μωρά έχουν δυσανάλογα μεγάλα μάτια για το σώμα τους (τα μάτια γίνονται μόλις διπλάσια σε μέγεθος κατά την ενήλικη ζωή, τη στιγμή που άλλα μέλη του ανθρώπινου σώματος τουλάχιστον τετραπλασιάζονται) ενώ και το πάνω μέρος του κεφαλιού ενός μωρού είναι επίσης δυσανάλογα μεγάλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ότι μας αρέσουν αυτές οι δυσαναλογίες οφείλεται, επίσης, στην προαναφερθείσα γονιδιακή μετάλλαξη η οποία τις αναγνωρίζει ως ένδειξη ανώτερου είδους (το μεγάλο κεφάλι σημαίνει μεγάλος εγκέφαλος, δηλαδή υψηλότερη ευφυΐα).
Και έτσι για να έχουμε ένα ενδεικτικό μέτρο σύγκρισης, η λέξη cute (χαριτωμένο) έχει στις μηχανές αναζήτησεις ανά τον κόσμο 6,8 δισεκατομμύρια κλικ. Το όνομα του Πλανητάρχη, Μπαράκ Ομπάμα, έχει μόλις 1 δισ. χτυπήματα.