Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις στην περιοχή για να μπορούν τα πολεμικά της πλοία να δρουν προς κάθε κατεύθυνση
Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον, όπως προκύπτει από τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία δεν αφορούν μόνο την Κύπρο και τη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου αλλά έχουν ως στόχο να επεκταθεί ο τουρκικός έλεγχος σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το philenews.com, ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει μέσα από την τακτική που ακολουθεί πως δεν προτίθεται να περιοριστεί μόνο σε συμφωνίες στα χαρτιά, αλλά να προχωρήσει στο να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση εκείνων των στρατιωτικών μέσω που θα προσφέρουν στην Τουρκία αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή, ενισχύοντας το ναυτικό και την αεροπορία της. Παράλληλα με τη συνεχή αναβάθμιση του πολεμικού της ναυτικού η Τουρκία δημιουργεί και ναυτικές βάσεις σε καίρια σημεία της Μεσογείου, προκειμένου να μπορούν τα πολεμικά πλοία της χώρας να δρουν προς κάθε κατεύθυνση.
Στον άμεσο σχεδιασμό της Άγκυρας είναι, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος δημοσιεύει, η κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων. Οι δύο αυτές βάσεις φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία. Η μία ναυτική βάση, όπως αναφέρεται, προγραμματίζεται να ανεγερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο και στον κόλπο της Αμμοχώστου. Την περασμένη Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ έγραψε πως ομάδα ειδικών προβαίνει σε μελέτη στα κατεχόμενα προκειμένου να επιλέξει τον χώρο όπου θα ανεγερθεί μια τέτοια βάση.
Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ γράφει πως «τα σχέδια για τη δημιουργία ναυτικής βάσης έρχεται μετά την απόφαση για να παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο». Η βάση είναι, ως γνωστόν, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Περαιτέρω αναφέρεται πως «η ομάδα των ειδικών, που αποτελείται από μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εξετάζει μια περιοχή στην Αμμόχωστο» σε απόσταση 35 με 40 χιλιομέτρων από το Τρίκωμο. Αυτό που σημειώνεται είναι πως τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατιωτικών και ναυτικών εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι για πυρομαχικά.
Μέσα από τις δύο αυτές βάσεις για αεροπορία και ναυτικό η Τουρκία θα έχει καλύτερη και πιο γρήγορη πρόσβαση σε όλη τη θαλάσσια περιοχή στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη Μαρμαρίδα υπάρχει η ναυτική βάση «Ακσάζ».
Η άλλη ναυτική βάση σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο δυτικό άκρο της Ανατολική Μεσογείου, στην Τυνησία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τύνιδα ένα από τα θέματα που ήγειρε ήταν το τουρκικό αίτημα για ναυτική βάση.
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ. «Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου" να επεκταθεί μέχρι τη Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.
Θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γειτονικής χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
«Αναγκαία η σύσταση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα»
Ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκουρντενίζ κρίνει ως άκρως αναγκαία τη σύσταση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα. «Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι η μόνη βάση που διαθέτουμε στην ανατ. Μεσόγειο είναι μεταξύ Μούγλα και Μαρμαρίδος, η ναυτική βάση Ακσάζ, η οποία απέχει 350 ναυτικά μίλια από την Κύπρο.
Επομένως, αν χρειαστεί η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος να επέμβουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ένα πολεμικό πλοίο θα αργούσε πολύ μέχρι να φτάσει από τη βάση Ακσάζ. Ενώ μία βάση στην Αμμόχωστο, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει τον ανεφοδιασμό των πλοίων και να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη και προμήθειες, θα αύξανε την επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Εξάλλου, θα ήταν και μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να περάσει τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα», τόνισε ο Τζεμ Γκουρντενίζ.