«Θα φέρουμε πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά σεξουαλικά και βίαια αδικήματα και για τους τρομοκράτες»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να φυλακίζονται υποχρεωτικά για τουλάχιστον 14 έτη όσοι κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατικά αδικήματα, έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων προχθές, Παρασκευή, στο Λονδίνο, την οποία πραγματοποίησε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή του Βρετανού Ουσμάν Καν, 28 ετών, που είχε καταδικαστεί το 2012 για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και είχε αφεθεί αυτόματα (δηλ. χωρίς να έχει αναφερθεί η υπόθεσή του στο συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό όρους) ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση έξι χρόνια αργότερα.
«Αυτό το σύστημα πρέπει να λάβει τέλος, επαναλαμβάνω, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Για όλα τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά αδικήματα η ποινή που αποφασίζει ο δικαστής θα πρέπει να εκτίεται πράγματι: αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να εκτίουν όλες τις ημέρες της ποινής τους, χωρίς εξαίρεση», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.
«Αν κάποιος καταδικαστεί για ένα σοβαρό τρομοκρατικό αδίκημα, πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών, και ορισμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν ποτέ» από τη φυλακή, διευκρίνισε.
«Αυτές οι απλές αλλαγές, που συνάδουν με όσα λέω αφότου έγινα πρωθυπουργός [τον Ιούλιο], θα είχαν επιτρέψει να αποφευχθεί αυτή η επίθεση», εκτίμησε.
Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του BBC, o Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα και τρομοκρατία, όπως ο επιτιθέμενος που σκότωσε δύο άνθρώπους την Παρασκευή, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.
«Θα φέρουμε πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά σεξουαλικά και βίαια αδικήματα και για τους τρομοκράτες», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
«Αποδοκιμάζω απόλυτα το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας ήταν έξω στον δρόμο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα αποκρουστικό και θα αναλάβουμε δράση».
Ο Ουσμάν Χαν είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης απροσδιόριστης διάρκειας το 2012, με ελάχιστο τα οκτώ χρόνια, η οποία μετατράπηκε έπειτα από έφεση σε κάθειρξη 16 ετών το 2013, ως μέλος μιας οργάνωσης που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.
Εξαπέλυσε την επίθεσή του σε ένα συνέδριο για την επανένταξη των κρατουμένων, στο οποίο συμμετείχε, και το οποίο είχε οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόφαση με τη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μια άλλη επίθεση, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, είχε προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων το 2017.
Τζέρεμι Κόρμπιν: Εξαρτάται από τις περιστάσεις τα πόσα έτη θα εκτίουν
Αυτοί που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία δεν θα πρέπει απαραίτητα να εκτίουν όλη την ποινή φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί, καθώς αυτό εξαρτάται από τις περιστάσεις, δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ηγέτης των Εργατικών έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Sky News σήμερα, δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική, όπως χαρακτηρίστηκε από τις αρχές, επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις, προτού ο δράστης, ο οποίος είχε τεθεί υπό έλεγχο από περαστικούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πρώην κρατούμενοι, πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
«Δεν θα πρέπει απαραίτητα» να εκτίουν όλη τους την ποινή, δήλωσε, σημειώνοντας ότι «εξαρτάται από τις συνθήκες, εξαρτάται από την καταδίκη, αλλά κυρίως εξαρτάται από το τι έχουν κάνει στην φυλακή».
O Κόρμπιν, που είναι γνωστός για τις φιλειρηνικές απόψεις του, υπογράμμισε παράλληλα ότι η αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να σκοτώσει τον δράστη.
«Πιστεύω ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση κατά την οποία υπήρχε μια αξιόπιστη απειλή με κάποιον ζωσμένο με εκρηκτικά και είναι μια φρικτή κατάσταση για όποιον αστυνομικό, όποιον δημόσιο λειτουργό βρεθεί σε αυτή», σημείωσε επίσης ο Κόρμπιν.
Ο 28χρονος δράστης της επίθεσης Ουσμάν Καν, ο οποίος φορούσε ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, ήταν πρώην κρατούμενος για τρομοκρατία, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.
Η επίθεση αυτή έφερε το θέμα της ασφάλειας και της τήρησης του νόμου και της τάξης στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στη Βρετανία καθώς σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα σε δηλώσεις που έκανε στο ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σημείωσε ότι μια κυβέρνηση Συντηρητικών θα ενισχύσει τα μέτρα για τις καταδίκες και θα δώσει τέλος στην πρακτική βάσει της οποίας άνθρωποι που έχουν διαπράξει σοβαρότατα αδικήματα μπορούν αυτομάτως να αποφυλακιστούν πρόωρα.
«Έχουμε πει ότι θα περιμέναμε για τα σοβαρά τρομοκρατικά αδικήματα (να επιβάλεται) καταδίκη σε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 14 ετών», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι η περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει όλοι απαραιτήτως να αφεθούν ελεύθεροι, πιστεύουμε ότι για ορισμένες παραβάσεις (οι καταδικασθέντες) θα πρέπει να φυλακίζονται ισοβίως και πιστεύουμε επίσης ότι οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία θα πρέπει να εκτίουν όλη τους την ποινή», κατέληξε ο Ράαμπ.