Σεισμός στην Αλβανία: Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Σεισμός στην Αλβανία: Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Στους 21 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών με τα σωστικά συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς κάτω από τα συντρίμμια

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 6,4 βαθμών, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους -μέχρι στιγμής- 21 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την Albanian Daily News.

Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από την ισχυρή δόνηση, παγιδεύοντας τα θύματα στα συντρίμμια.

Υπό τα αγωνιώδη βλέμματα των κατοίκων, οι διασώστες ψάχνουν εξονυχιστικά στα ερείπια, απ' όπου κατά διαστήματα ακούγονται ακόμη οι κραυγές των εγκλωβισμένων. Μόλις καταφέρνουν να βγάλουν κάποιον έξω, ο θρήνος μετατρέπεται σε χαρά.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν στο Δυρράχιο και την κωμόπολη Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Στη γειτονική πόλη Κούρμπιν, ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν πήδηξε πανικόβλητος από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ένας άλλος άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς ο δρόμος υποχώρησε λόγω του σεισμού.

Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.

Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν. Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Στο Θουμάνι, οι διασώστες ψάχνουν σε ό,τι απέμεινε από ένα πενταόροφο κτίριο. Οι ένοικοι που διασώθηκαν φωνάζουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, ελπίζοντας ότι θα πάρουν απάντηση.
Ο Ντουλεϊμάν Κολαβέρι, 50 ετών, ανησυχεί για την 70χρονη μητέρα του και την 6χρονη ανιψιά του που έμεναν στον πέμπτο όροφο. «Δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές... Φοβάμαι. Ακούγονται φωνές (από τα χαλάσματα), μόνο ο Θεός ξέρει», είπε με τρεμάμενη φωνή.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο Δυρράχιο, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, από ένα πενταόροφο κτίριο που καταστράφηκε ολοσχερώς. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε να βγουν ζωντανοί», λέει κλαίγοντας ένας 25χρονος, ο Αστρίτ Κάνι.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 42 άνθρωποι, με το πλήθος να χειροκροτά και να φωνάζει «μπράβο» στους διασώστες κάθε φορά που καταφέρνουν να προσεγγίσουν και να βγάλουν με ασφάλεια τους εγκλωβισμένους.

Στη γειτονική χώρα ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Εκτάκτως στην Αλβανία μετέβη σε συνέχεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όντας ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μεταβαίνει στη γειτονική χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Δένδια ήταν το Δυρράχιο, προκειμένου να εκφράσει την έμπρακτη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο από τον σεισμό αλβανικό λαό.

Στο Δυρράχιο παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό.

Ακολούθως οι κ.κ. Δένδιας και Ράμα επισκέφτηκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο.

«Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό. Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε» τόνισε ο υπ. Εξωτερικών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και αμέσως μετά με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.