Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης ανοχής στα φάρμακα
Μπορεί να ακούγεται σαν παλιά παροιμία αλλά η ελονοσία -η οποία το 2017 ήταν υπεύθυνη για 435.000 θανάτους παγκοσμίως- μπορεί να θεραπευτεί με ένα μπολ σπιτικής σούπας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου βρήκαν ότι ένα μπολ κρεατόσουπας ή σούπας λαχανικών δεν προλαμβάνει μόνο το κρυολόγημα αλλά μπορεί να είναι βοηθητικό στην καταπολέμηση των παρασίτων που προκαλούν ελονοσία.
Στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», οι ερευνητές δοκίμασαν μια ποικιλία από σούπες από τις οποίες ορισμένες αποδείχτηκε ότι διακόπτουν τον κύκλο ζωής του πλασμωδίου που προκαλεί ελονοσία και το οποίο μεταφέρεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών και είναι υπεύθυνο για περίπου το 99% των θανάτων από ελονοσία.
Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευάλωτοι στη ελονοσία και 219 εκατομμύρια άτομα νόσησαν το 2017, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Παρότι σε πολλές περιπτώσεις η νόσος αυτή θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης ανοχής στα φάρμακα.
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές δημοτικού στο Λονδίνο να φέρουν δείγματα από σπιτικές σούπες παρασκευασμένες με βάση οικογενειακές συνταγές από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή
Συνολικά υπήρχαν 56 ζωμοί που επωάστηκαν για τρεις ημέρες με διαφορετικές καλλιέργειες του παρασιτικού ελονοσίας για να διαπιστωθεί αν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη σεξουαλικά ανώριμων παρασίτων. Επίσης, αξιολόγησαν εάν τα δείγματα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη σεξουαλική ωρίμανση - το στάδιο στο οποίο το παράσιτο μολύνει το κουνούπι.
Αν και πολλά δείγματα βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων, πέντε από τους ζωμούς κατάφεραν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 50%, με δύο από αυτούς να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί όσο και τα πιο καινούργια φάρμακα, όπως το dihydartemisinin.
Τέσσερις άλλοι ήταν περισσότερο από 50% αποτελεσματικοί στην παρεμπόδιση της πλήρως σεξουαλικής ωρίμανσης του παρασίτου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διακοπή της μετάδοσης της νόσου όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αν και τόσο η κοτόσουπα όσο και η σούπα λαχανικών και η κρεατόσουπα είχαν την ίδια προστατευτική επίδραση δεν εντοπίστηκε κανένα συγκεκριμένο κοινό συστατικό σε αυτές που να εξηγεί την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του πλασμωδίου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την εύρεση του δραστικού συστατικού και εξηγούν ότι έρευνες όπως αυτοί είναι πολύ σημαντικές γιατί αναδεικνύουν πόσοι ανεκμετάλλευτοι πόροι ενδέχεται να υπάρχουν στον αγώνα καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών.