«Η Ελλάδα είναι λαμπρό παράδειγμα για τις προσπάθειες που κάνει να δεχθεί ανθρώπους σε απόγνωση»
«Η Ελλάδα είναι λαμπρό παράδειγμα για τις προσπάθειες που κάνει να δεχθεί ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και είναι φανερό πόσο υποφέρουν, η Ελλάδα και η Ιταλία, επειδή δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε ότι αυτό δεν αφορά μόνον την ευρωπαϊκή αντίδραση στα σύνορα, αλλά τη συνολική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Μιλώντας για την αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και αραβικού κόσμου, σημείωσε ότι είναι σημαντική σε πολλούς τομείς και αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας. Οι επιθέσεις στην Aramco, είπε, έδειξαν αυτή την εξάρτηση και σημείωσε ότι το 60% της ενέργειας στην Ευρώπη προέρχεται από τις αραβικές χώρες. «Το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ», υπογράμμισε, «δεν πρόκειται να εξαφανίσει τη σημασία των αραβικών χωρών στον ενεργειακό τομέα».
Ο κ. Ράμα επισήμανε την αλληλεξάρτηση της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η αλληλεξάρτηση αυτή επιβάλλει στενότερη περιφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη χώρα του, είπε ότι διακινδυνεύει την ασφάλειά της γιατί άνοιξε τα σύνορα σε χιλιάδες αντικαθεστωτικούς Ιρανούς, οι οποίοι για να αποφύγουν την εξόντωση βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία. «Αυτό το έκανε πάντα η Αλβανία», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι «έτσι κάναμε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Εβραίους. Βγήκαμε από τον πόλεμο έχοντας μεγαλύτερο αριθμό Εβραίων απ΄ό,τι στην αρχή του». Και πρόσθεσε: «Δεν παραδώσαμε ούτε έναν στους ναζί».
«Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τον αραβικό κόσμο. Η τεχνογνωσία σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη, ο πολιτισμός είναι ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας», τόνισε ο κ. Ράμα,
Κλείνοντας, μίλησε για τη Μεσογειακή Διάσκεψη που φιλοξένησε η χώρα του την περασμένη εβδομάδα, έχοντας τη νεολαία στο επίκεντρο και έδωσε έμφαση στο χάσμα κατανόησης μεταξύ των νέων της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, το οποίο πρέπει να καλυφθεί, δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πολλές προκλήσεις που μας περιμένουν στο κοινό μας μέλλον».