Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ στέλνουν το μήνυμα
«Είναι αφέλεια να νομίζουμε, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου» δήλωσε σήμερα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στον κυπριακό τ/σ ΣΙΓΜΑ.
Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε, αν μπορεί η Κύπρος να αποκλείσει την Τουρκία από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. «Είναι ένα ερώτημα, που θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας με ειλικρίνεια» είπε και τόνισε ότι «νομίζω, ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, θα έπρεπε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σ΄ όλους μας. Ότι είναι αφέλεια να νομίζουμε, ότι η Τουρκία είναι μια χώρα, την οποία κάποιος εύκολα μπορεί να αποκλείσει από τις οποιεσδήποτε συζητήσεις για συνεργασίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».
Ακόμη, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ υποστήριξε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία που είχε, να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο ενός ενεργειακού πόλου στην περιοχή, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού σταθμού, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο, ενώ τώρα το επαναφέρει. Την ίδια ώρα, σημείωσε σε ότι αφορά τον αγωγό EastMed, ότι αυτός είναι ασύμφορος κι ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, περί πολεμικών ανακοινωθέντων των κομμάτων και του θρυμματισμένου εσωτερικού μετώπου δήλωσε, ότι «όταν αφορά άλλους, ο κ. Νεοφύτου έχει όλες τις μαγικές συνταγές, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. Όταν αφορά εκείνους, αμέσως ξεχνούν τις μαγικές συνταγές». Ο κ. Κυπριανού, παραδέχτηκε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό μέτωπο, για το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός των ζητημάτων, που έχουν προκύψει με την Τουρκία.
Ο ίδιος υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση ήταν παρατηρητής του παρατεταμένου αδιεξόδου με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το παρακολουθούν αδιάφοροι, επιτρέποντας στην Τουρκία να βάλει στο τραπέζι λύση δυο κρατών, όπως είπε. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα του, ότι αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, η Τουρκία δεν θα έκανε αυτά που κάνει. «Η απάντηση της κυβέρνησης», είπε, «σε εκείνα που προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ, ήταν πως είμαστε εκτός πραγματικότητας, προβάλλοντας τις τριμερής και τετραμερής και τη συνεργασία ENI μαζί με την ΤΟΤΑL στην ΑΟΖ». «Μας έλεγαν, ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν γεωτρήσεις γιατί θωράκισαν την κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε.
Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε, ότι αυτό που είπαν στο Πρόεδρο Αναστασιάδη να πράξει και δεν έπραξε, για να «ξεγυμνώσει» την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ήταν να εκφράσει την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι «αντί η πλευρά μας να χρησιμοποιήσει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως ασπίδα προστασίας επί ενάμισι χρόνο, τσακωνόμασταν με τον ίδιο μας τον εαυτό για να πείσουμε ότι δεν είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου που ισχύει αλλά της 4ης Ιουλίου».
Ο κ. Κυπριανού άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαχρονικές παλινδρομήσεις στο Κυπριακό και έλλειψη σταθερής και συνεπούς γραμμής. Θέλησε όμως να ξεκαθαρίσει, ότι η κριτική προς τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν σημαίνει και καταλογισμό ευθυνών για τη μη λύση του Κυπριακού, αλλά για μη αξιοποίηση των δεδομένων και απενοχοποίηση της Τουρκίας. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας το θέμα του φυσικού αερίου, υπενθύμισε την ύπαρξη της σύγκλισης Χριστόφια –Ταλάτ, την οποία όπως είπε, αμφισβήτησε ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, προκαλώντας ανησυχία στους Τουρκοκυπρίους.