Πώς η Αλβανία μπαίνει εμπόδιο στο όραμα της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στύλωσε τα πόδια χθες στη Σύνοδο Κορυφής για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια, θέτοντας βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Ο ίδιος υποστήριξε, ότι για το Παρίσι προτεραιότητα είναι «κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι» όπως είπε «η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική». Για ορισμένους ευρωπαίους διπλωμάτες ωστόσο, το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.
Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμμανουέλ Μακρόν, θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου, αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα, από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία, είναι η Αλβανία;». Στα Τίρανα η εφημερίδα «Tema» έγραψε σήμερα, ότι στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να κερδίσει δημοτικότητα, ως ο Πρόεδρος που δεν επέτρεψε την διεύρυνση και ανέδειξε τους Αλβανούς σε σύμβολο των μεταναστών μπροστά στους ξενοφοβικούς της Μαρίν Λεπέν.
Όσοι εναντιώνονται στη σημερινή διαδικασία διεύρυνσης (Γαλλία, Ολλανδία και Φινλανδία), φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων, που συνδέονται με την διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007. Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ένταξης των δύο χωρών, θεωρούν ότι η άρνηση εισδοχής τους, κινδυνεύει να σπρώξει αυτές τις χώρες στην αγκαλιά της Τουρκίας, της Κίνας και της Ρωσίας, που είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριες στον χώρο των Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν επ΄ αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες. «Ολος ο κόσμος παραδέχεται, ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε πολλά: Άλλαξε το όνομά της, άλλαξε Σύνταγμα και έκανε τα πάντα, για να λάβει πρόσκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.
Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της. Ομως το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία, αναβάλλει επ' αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.