Διαμηνύει ότι δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις, αν είναι να προκληθεί πόλεμος - Εξηγήσεις ζητά η Λευκωσία - Πανηγυρίζει το ψευδοκράτος
Ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε σήμερα, πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις», μετά την αποστολή του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Yavuz συνοδεία πολεμικών πλοίων στο οικόπεδο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχει παραχωρηθεί στην Eni και στη γαλλική Total.
«Δεν ανησυχώ», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο μιας βράβευσης από την Eni, όμως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». «Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι, για να κάνω γεωτρήσεις», πρόσθεσε.
Εξηγήσεις ζητά η Λευκωσία από την Eni για τις δηλώσεις Ντεσκάλτσι
Άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, με το υπουργείο Ενέργειας να ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com, ενημέρωση από την έδρα της Ιταλικής Eni, για τις δηλώσεις Ντεσκάλτσι, όπως και το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης του επικεφαλής της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ζήτησε όπως οι εκπρόσωποι της Ιταλικής εταιρείας μεταβούν το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του για επείγουσα συνάντηση.
Πανηγυρίζει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
Ως θετική εξέλιξη, απόρροια της πολιτικής της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στο τομέα των υδρογονανθράκων, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Eni. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο Οζερσάι εξέφρασε μάλιστα την ευχή, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα λάβει τα μηνύματα που πρέπει γύρω από το φυσικό αέριο στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται, ότι τον Φεβρουάριο του 2018 τουρκικές φρεγάτες είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της Eni να πλεύσει και να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Γαλλικά πολεμικά στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ζήτησε ο Παναγιωτόπουλος
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζήτησε σήμερα κατά τη συνάντησή του στο Παρίσι με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, τη συνδρομή της Γαλλίας με την παρουσία Γαλλικών πολεμικών πλοίων κοντά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την παράνομη δραστηριότητα. Άλλωστε, το οικόπεδο 7 όπου προ ημερών έφτασε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στη γαλλική Total και την ιταλική Εni και συνακόλουθα η Γαλλία ενδιαφέρεται –πέρα από τις παρανομίες της Τουρκίας– και για την προστασία της δικής της εταιρείας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός «μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία».
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης». Και πρόσθεσεε ότι η Ελλάδα προσβλέπει «στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».
Η Γαλλία καταδίκασε το περασμένο Σάββατο την αποστολή του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «μη φιλική χειρονομία», που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.