Επίθεση Μόσχας στις ΗΠΑ με φόντο τις αποκαλύψεις για τη CIA

Την "αλαζονεία" των Ηνωμένων Πολιτειών, "που παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας μετά τη δημοσιοποίηση της σύνοψης της έκθεσης της Γερουσίας στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς τα βασανιστήρια τα οποία διέπραξαν πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA", σχολιάζει με εμφανή διάθεση ειρωνείας η Μόσχα. 

Κάνοντας δηλώσεις για το θέμα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Κονσταντίν Ντολγκόφ, σχολίασε πως "το περιεχόμενο της έκθεσης προκαλεί σοκ" και συμπλήρωσε: "οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη των συστηματικών ωμών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τις αμερικανικές αρχές". 

"Αυτό δεν συνάδει με την αλαζονεία των ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι είναι οι κάτοχοι του τίτλου 'Υπόδειγμα Δημοκρατίας'", συμπλήρωσε και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποκαλύψει όλα τα περιστατικά καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντερ Λουκασέβιτς από την πλευρά του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο απόρρητος χαρακτήρας των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν "υπογραμμίζει το βαθμό της βίας που διαπράττεται εναντίον των κρατουμένων". Οι ΗΠΑ "υποστηρίζουν ότι αποτελούν εξαίρεση σε όλα τα πεδία όμως αυτό δείχνει πως κανείς δεν είναι τέλειος" πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν στο ίδιο ύφος τη δημοσίευση της έκθεσης, τονίζοντας ότι "δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για τους Αμερικάνους να θέτουν εαυτούς πάνω από το διεθνές δίκαιο".