Μήνυμα του Γάλλου προέδρου κατά την τελετή μνήμης για τα θύματα του μακελειού στο Παρίσι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα μια «ακατάπαυστη μάχη απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία», καλώντας τους Γάλλους να «ενωθούν», στη διάρκεια μιας τελετής για απότιση φόρου τιμής στους τέσσερις υπαλλήλους της αστυνομίας οι οποίοι σκοτώθηκαν από συνάδελφό τους μέσα στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού.
«Οι συνάδελφοί σας έπεσαν κάτω από τα χτυπήματα ενός ισλάμ θανατηφόρου που παρεξέκλινε της πορείας του και το οποίο επαφίεται σ’ εμάς να εξαλείψουμε», είπε ο αρχηγός του κράτους εν μέσω βαριάς σιωπής, στον περίβολο του κτιρίου, όπου ο Μικαέλ Αρπόν, ένας υπάλληλος που εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής από το 2003, σκοτώθηκε από έναν νεαρό αστυνομικό.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια ομιλία περίπου 15 λεπτών που εκφώνησε ενώπιον πολλών πολιτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων τα μέλη της κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «μόνο οι θεσμοί δεν αρκούν» προκειμένου να εξαλειφθεί η «ισλαμιστική λερναία ύδρα». «Είναι το Έθνος ολόκληρο που πρέπει να ενωθεί, να κινητοποιηθεί για να δράσει», πρόσθεσε.
«Μια κοινωνία σε επαγρύπνηση, νά τι επαφίεται σε εμάς να οικοδομήσουμε∙ επαγρύπνηση και όχι υποψία που διαβρώνει, επαγρύπνηση, προσεκτική ακρόαση του άλλου, λογική αφύπνιση συνειδήσεων», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας «να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε στο σχολείο, στη δουλειά, στους χώρους λατρείας, κοντά στο σπίτι μας (...) αυτές τις μικρές χειρονομίες που δείχνουν μια απομάκρυνση από τους νόμους και τις αξίες της Δημοκρατίας».
Οι δυνάμεις της τάξης περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που έχουν τεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο τζιχαντιστικών οργανώσεων, καθώς η Γαλλία έχει πληγεί από το 2015 από ένα κύμα ισλαμιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο που προκάλεσαν περισσότερους από 250 θανάτους.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια μάχη εναντίον μιας θρησκείας αλλά εναντίον μιας παρέκκλισης που οδηγεί στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Μακρόν στον περίβολο του αρχηγείου της αστυνομίας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σιωπηλοί κάτω από τη βροχή, αφού έκλινε το γόνυ μπροστά από τα φέρετρα των τεσσάρων θυμάτων, που ήταν καλυμμένα με τη γαλλική σημαία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ απέδωσε προηγουμένως, μεταθανάτια, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, στους τέσσερις φονευθέντες, τρεις αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, και έναν διοικητικό υπάλληλο: τον Νταμιέν Ερνέστ, αστυνομικό (28 έτη υπηρεσίας), τον Αντονί Λανσελότ, αστυνομικό (11 έτη), τον Μπρις Λε Μεσκάμ, διοικητικό υπάλληλο (6 έτη) και την Ορελιά Τριφιρό, αστυνομικό (17 έτη).
Ο Κριστόφ Καστανέρ δέχθηκε σφοδρή κριτική μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση αυτή και έχει κληθεί σε πολλές ακροάσεις στο κοινοβούλιο. Ήδη παρουσιάστηκε κεκλεισμένων των θυρών, ακριβώς πριν από την τελετή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, για τυχόν «δυσλειτουργίες». Το απόγευμα θα εμφανιστεί στην επιτροπή νομικών της Εθνοσυνέλευσης και την Πέμπτη στην επιτροπή νομικών της Γερουσίας.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε το αίτημα του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά, αντιπολίτευση) να δημιουργηθεί μια επιτροπή έρευνας για την επίθεση και ότι αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της «την ερχόμενη εβδομάδα».
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως ο άνδρας, που είχε γεννηθεί στη Μαρτινίκα (στις γαλλικές Αντίλλες) και ασπάσθηκε το Ισλάμ, είχε επαφές με άτομα που είναι πιθανό να ανήκαν σε μια σαλαφιστική ισλαμιστική οργάνωση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εντόπισαν στο γραφείο του ένα κλειδί USB που περιείχε βίντεο προπαγάνδας της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και δεδομένα συναδέλφων του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι φάκελοι αυτοί συνδέονται ή όχι με την επαγγελματική δραστηριότητά του.