«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»
Μια ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να παροτρύνει τον κ. Τσαβούσογλου να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν σύμφωνα με το sigmalive.
Η άτυπη αυτή συνάντηση έλαβε χώρα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή.
Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.
Τότε, ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια τώρα ότι συμφωνούμε και να προχωρήσουμε».
Πίσω από το διάλογο Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου
Η στιχομυθία Νίκου Χριστοδουλίδη και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, μαγνήτισε ως ήταν φυσικό το δημόσιο ενδιαφέρον.
Αυτός ήταν άλλωστε κι ο στόχος αφού η συνομιλία έλαβε χώρα δημόσια, σε κοινή θέα, παρουσία πολλών δημοσιογράφων.
Όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε με δημοσιογράφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον προσέγγισε, καλώντας τον να δώσουν τα χέρια για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν μακριά από δυο κράτη και τη συνομοσπονδία.
Ο Τούρκος Υπουργός, απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας του ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, τέθηκε επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας πάνω από οκτώ φορές τη λέξη «όχι», προβαίνοντας και στη σχετική χειρονομία, κουνώντας δεξιά – αριστερά τον δείκτη του χεριού.
Ποια ανάγκη όμως ώθησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προβεί σ’ αυτή τη κίνηση και πού αποσκοπούσε;
Η μετάβαση των εμπλεκόμενων μερών για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν έγινε υπό τους καλύτερους οιωνούς. Αντίθετα, η αποτυχία συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στην Κύπρο, η επιμονή των Τουρκοκυπρίων για βέτο, όπως υποστηρίζει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η απαίτηση της Τουρκίας όπως κατατεθούν νέα μοντέλα επίλυσης, σε συνάρτηση με τις συνεχείς παραβιάσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο συνθέτουν ένα τοπίο νέου αδιεξόδου.
Υπό το βάρος μιας οριστικής κατάρρευσης της διαδικασίας συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στη Νέα Υόρκη, την οποία ανέλαβε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, μέσω της ειδικής συμβούλου του Τζέιν Χολ Λουτ, τα εμπλεκόμενα μέρη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστούν την δημόσια εικόνα και αξιοπιστία τους.
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι μέσω της Δημόσιας Διπλωματίας, μέρος της οποίας ήταν και η συνομιλία Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου και η οποία εξ ορισμού για να συνιστά δημόσια έπρεπε να διαδραματιστεί ενώπιον των Μ.Μ.Ε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εφάρμοσε καθόλου τυχαία ή αυθόρμητα αυτή τη μέθοδο διπλωματίας, θέλοντας να περάσει δημόσια το μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση λύση του Κυπριακού και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών εν αντιθέσει με την Τουρκία.
Πλέον, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγεγραμμένη δημόσια την πρόθεση της και την προσήλωση της στη βάση λύσης του Κυπριακού ενώπιον της Τουρκίας, καθώς επίσης και την αντίδραση της Άγκυρας. Έτσι, την επαύριον ενός ναυαγίου, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορεί να κάνει χρήση των όσων λέχθηκαν στην προσπάθεια της να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ποιος φέρει και την ευθύνη. Ως εκ τούτου, πίσω από την τυχαία συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου στους διαδρόμους της Νέας Υόρκης, «κρύβεται» η προσπάθεια ενίσχυσης της επικοινωνιακής ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Τουρκίας μέσα από την αναπαραγωγή του γεγονότος στα Μ.Μ.Ε.