Έπασχε από διαβήτη και πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 50 ετών
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη για την εμβληματική Βασίλισσα Χατσεψούτ, σε ομιλία που πραγματοποίησε ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Χουσεΐν Άμπντελ Μπασίρ.
Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Μπασίρ, που είναι και ο επικεφαλής του Κέντρου Αιγυπτιολογίας, η διάσημη αυτή βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου έπασχε από διαβήτη και τελικά πέθανε, αφού την κτύπησε ο καρκίνος στην ηλικία των 50 ετών, έχοντας όμως ήδη προλάβει να βασιλέψει για 20 χρόνια το ισχυρότερο βασίλειο εκείνης της εποχής, τον 15ο αιώνα π.Χ.
Μάλιστα, μέσα από την ομιλία, που αναδεικνύει σήμερα και ο αιγυπτιακός τύπος, αποκαλύπτεται ότι η Χατσεψούτ, από τότε που αυτοανακηρύχθηκε Φαραώ της Αιγύπτου, άρχισε να ντύνεται ως άντρας Φαραώ και να έχει ακόμη και αντρικό παρουσιαστικό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Χατσεψούτ ήθελε να δείξει περισσότερο ότι οι Φαραώ δεν ήταν απλά άντρες, αλλά άνθρωποι.
Και αυτήν ακριβώς την ανθρωπιά την έκανε η ίδια πράξη, τόνισε ο κ. Μπασίρ, καθώς κυβέρνησε ειρηνικά, έκανε πολλά έργα και άφησε πολλούς ναούς και μνημεία πίσω της, αναβαθμίζοντας και την οικονομική κατάσταση της χώρας της. Η Βασίλισσα Χατσεψούτ πέθανε το 1458 π.Χ.
Ο θετός γιος της, ο Τούθμοσι ο Γ΄ κατέστρεψε σχεδόν ό,τι εκείνη είχε προλάβει να δημιουργήσει. Η Χατσεψούτ έμεινε όμως στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες βασίλισσες της Αιγύπτου.