«Η διανομή βίντεο από κάποιον χωρίς άδεια, επισύρει ποινή πενταετούς κάθειρξης» σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ισραήλ
Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού μίας Βρετανίδας στην Αγία Νάπα της Κύπρου, για την οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ψευδής ισχυρισμός της 19χρονης κοπέλας, οι 12 Ισραηλινοί που κατηγορήθηκαν, αντιμετωπίζουν νέους μπελάδες με τη δικαιοσύνη, αυτή τη φορά στη χώρα τους.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του sigmalive.com, δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν πως η τοπική αστυνομία δέχεται πιέσεις από ομάδες ακτιβιστών προκειμένου να ερευνήσει την πιθανότητα άσκησης δίωξης εναντίων των νεαρών. Αν και εφόσον ασκηθεί δίωξη θα βασίζεται στους περί πορνείας και εκδίκησης νόμους της χώρας.
Αξιωματούχος της Αστυνομίας του Ισραήλ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εν λόγω εξέλιξη προκύπτει από την προτροπή ομάδας ακτιβιστών προς τις Αρχές, να ασκήσουν δίωξη.
«Το θέμα εξετάζεται διεξοδικά από τη νομική υπηρεσία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η τοπική αστυνομία έχει την εξουσία να διερευνήσει ένα περιστατικό που συνέβη στο εξωτερικό και αν ναι, πώς θα πραγματοποιηθεί», ανέφερε.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η αστυνομία εξέταζε τις επιλογές της μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε την περασμένη βδομάδα από 20 ακτιβιστές, για λογαριασμό της 19χρονης Βρετανίδας σε τοπικό αστυνομικό τμήμα του Τελ Αβίβ.
Η καταγγελία ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί έφηβοι παραβίασαν τους νόμους της χώρας αναφορικά με εκδικητικό πορνογραφικό υλικό. Το σχετικό υλικό παραδόθηκε από τους ακτιβιστές ταυτόχρονα με την υποβολή καταγγελίας.
«Η διανομή ενός βίντεο από κάποιον χωρίς την άδειά του είναι έγκλημα που επισύρει ποινή πενταετούς κάθειρξης», ανέφερε η καταγγελία. «Η ισραηλινή αστυνομία έχει καθήκον να ερευνήσει το θέμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπληρώνει η καταγγελία.
Ο αξιωματικός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αν διεξαχθεί η έρευνα θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ποιος διέρρευσε το βίντεο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με την συνδρομή της κυπριακής αστυνομίας.
Το 2014, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη διανομή της λεγόμενης πορνογραφίας εκδίκησης σε μια προσπάθεια προστασίας των θυμάτων. Ο νόμος, ο οποίος στοχεύει τα ρητά υλικό σεξουαλικού περιεχομένου που δημοσιεύεται χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση του απεικονιζόμενου προσώπου, καλύπτει επίσης το περιεχόμενο που μοιράζεται στα κοινωνικά μέσα. Ορίζει ακόμη ότι οι ένοχοι για την απόκτηση τέτοιου περιεχομένου θα διωχθούν ως παραβάτες σεξουαλικής εκμετάλλευσης και το αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών.
Η μαγνητοσκόπηση μιας σεξουαλικής πράξης χωρίς άδεια δεν είναι παράνομη στην Κύπρο, αναφέρει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι η δικαστική διαδικασία εναντίον της Βρετανίδας που βρίσκεται σ’ εξέλιξη ενώπιον Δικαστηρίου έχει λάβει αναβολή μέχρι τις 27 Αυγούστου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη νέα νομική ομάδα της νεαρής, να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.