Διαρροή κυβερνητικών εγγράφων επικαλείται ως πηγή η Βρετανική εφημερίδα
Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times.
Σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς, τα έγγραφα αυτά που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Yellowhammer» εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει.
Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.
Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.
Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα έγγραφα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε στο Sky News: «Νομίζω ότι υπάρχει πολλή κινδυνολογία και πολλοί παίζουν στο 'Πρόγραμμα Φόβος'... Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μη συμφωνία».
«Θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.»
Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο.
«Το Yellowhammer είναι το χειρότερο σενάριο -- σημαντικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του Brexιt», έγραψε ο Γκόουβ στο Twitter.
Η Βρετανία οδεύει σε συνταγματική κρίση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.
Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια που το Brexit μονοπωλεί τη συζήτηση στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, και την οποία έκλεισε η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018.
Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ έγραψε στο Twitter ότι έχει υπογράψει νομοθεσία που κατέστησε δεσμευτική την ανάκληση της πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 -- των νόμων που κατέστησαν τη Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ονομάζεται σήμερα .
Αν και η κίνηση αυτή είναι κυρίως διαδικαστική, και συνάδει με νόμους που είχαν εγκριθεί προηγουμένως, ο Μπάρκλεϊ ανέφερε σε μια δήλωση: «Είναι ένα σαφές σήμα στον λαό της χώρας αυτής ότι δεν υπάρχει γυρισμός (από το Brexit)».
Μια ομάδα που αποτελείται από περισσότερους από 100 Βρετανούς κοινοβουλευτικούς με επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα κάλεσαν τον Τζόνσον να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας του Kοινοβουλίου, που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διακοπές, για να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit.
«Είμαστε ενώπιον μιας εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και το Κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί τον Αύγουστο και να συνεδριάζει χωρίς διακοπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου έτσι ώστε να μπορούν να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων και να μπορεί υπάρξει κανονικός έλεγχος της κυβέρνησής σας», γράφουν στην επιστολή.
Ο Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση Τζόνσον στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει την αποχώρηση.
Είναι πάντως άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.
Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.
Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.