Πολυ-πλανητικό είδος θα γίνει ο άνθρωπος
Η επιστροφή στη Σελήνη θα αποτελέσει μια λαμπρή στιγμή της γενιάς μας, της γενιάς «Άρτεμις», γράφει η NASA προετοιμάζοντας τον κόσμο για το ορόσημο του 2024 όταν αναμένεται να πατήσει το πόδι της στο φεγγάρι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης και να ξεκινήσει μια νέα διαστημική εποχή με απώτερο στόχο την κατάκτηση του πλανήτη Άρη μια δεκαετία αργότερα σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διανύουμε το έτος 2019 και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας διαστημικής επανάστασης. Σε πέντε χρόνια από σήμερα όλα θα έχουν αλλάξει, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο και το διάστημα, το φεγγάρι, τους νέους κόσμους, την τεχνολογία.
«Η μετάβαση προς τη Σελήνη θα είναι μια λαμπρή στιγμή της γενιάς μας. Αυτή η στιγμή θα ανήκει σε εσάς - την γενιά Άρτεμις. Είστε έτοιμοι;» ρωτά η NASA.
Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα - όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ - αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.
Η θεά Άρτεμις
Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.
Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, «είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα».
«Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης», αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία.
Οι στόχοι των αστροναυτών στη Σελήνη
Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ,
θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.
Επίσης, με αυτή την αποστολή, η NASA θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα - στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.
Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη, διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.
Φέτος έκλεισαν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έθεσε ενώπιον της NASA την πρόκληση να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024 χρονολογία που εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι η τελευταία χρονιά του στη διακυβέρνησης της Αμερικής.
Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.
Κυπριακή συμμετοχή στις προσπάθειες επιστροφής στη Σελήνη
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).
Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός προεδρεύει της Αναλογικής Κοινοπραξίας του MVA που είναι μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία προετοιμάζει στη Γη τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο φεγγάρι.
«Ο CSEO συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το MVA. Λόγω του επιτυχημένου συντονισμού του έργου που ανέλαβε, το MVA του έχει παραχωρήσει ακόμα περισσότερες ευθύνες, οι οποίες τώρα προσδίδουν στον CSEO ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να επιστρέψει στο φεγγάρι και να δημιουργήσει μια βάση και μια αποικία στην επιφάνεια του», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.
To Moon Village Association ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού.
Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 150 μέλη από περισσότερες από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.
Το διάστημα είναι η επόμενη πρόκληση, είπε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Γκριν
Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΝΑΣΑ Δρ. Τζέιμς Γκριν είχε δηλώσει:
«Αναμένω ότι θα δούμε ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης τη δεκαετία του 2020. Καθώς θα αναπτύσσουμε τεχνικές και δυνατότητες όπως και τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας επιτρέπουν να ζούμε και να εργαζόμαστε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, τότε θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση και θα πάμε στον Άρη στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και στη δεκαετία του 2040».
Είπε ότι υπάρχουν ήδη διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων εκεί.
Γιατί όμως ο άνθρωπος να θέλει να μετατραπεί σε πολύ-πλανητικό είδος, ρώτησε το ΚΥΠΕ.
«Είναι πραγματικά στα γονίδιά μας» είπε, αναφερόμενος και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξερεύνησε τη Γη με ωκεανόπλοια, αποίκισε την Αμερική κτλ.
«Το διάστημα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην πρόκληση αυτή και αναφέροντας ως παράδειγμα την πολυεθνική συνεργασία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Πολυ-πλανητικό είδος θα γίνει ο άνθρωπος
Φυσικά, ένας άλλος λόγος για να καταστούμε πολυ-πλανητικό είδος, είναι οι κίνδυνοι από το σύμπαν.
Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β` για να επιβιώσει γιατί οι κίνδυνοι από το σύμπαν είναι πάρα πολλοί. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να έχει την τύχη των δεινοσαύρων, οι οποίοι, χωρίς σχέδιο β; αφανίστηκαν εν μια νυχτί λόγω της πτώσης ενός τεράστιου αστεροειδούς;